Početak izgradnje

Posvećeni temelji crkve Drinskih mučenica

"Ovo je jedna važna poruka, da se zlo više nikad nikome ne ponovi, ali i jedan iskorak Goražda, bez obzira na sve što je kroz povijest ovaj grad proživio", kazao je Imamović.
Kultura / Vjera | 08. 08. 2021. u 14:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Molitvom i ugradnjom povelje u njene temelje u Goraždu je blagoslovljen početak izgradnje crkve Drinskih mučenica, časnih sestara čiji primjer žrtvovanja predstavlja nadahnuće za katolike širom svijeta.

Svečanosti organiziranoj na dan Svetog Dominika, zaštitnika župe goraždanske, prisustvovali su predstavnici lokalnih vlasti, SPC, te iyaslanstvo Goraždanskog muftijstva na čelu s muftijom Remzijom ef. Pitićem.

Mjesto molitve

"Ovdje smo da blagoslovimo temelje nove crkve, sa željom da dragi Bog pomogne kako bi ove heroine duhovnosti bile čašćene na pravi način, a s druge strane da po njihovom zagovoru dragi Bog dadne da više nigdje nitko i nikada ne strada. Želimo da ova crkva bude mjesto molitve kako se nikad više ne bi dogodila slična nasilja, nego da i dostojanstvo žene i život ljudski bude poštovan i čuvan na pravi način", kazao je monsinjor Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije.

Časne sestre Jula Ivanišević, Berchmana Leidenix, Krizina Bojanc, Antonija Fabjan i Bernadeta Banja službovale su u samostanu na Palama, kada su ih četnici u prosincu 1941. zarobili i sproveli u Goražde.

Nakon što su pijani provalili u prostorije gdje su bile zatočene, kako bi sačuvale vlastitu čast, časne sestre skočile su kroz prozor s drugog kata. Teško ozlijeđene četnici su ih dokrajčili noževima i njihova tijela, u danima kada je sličnu sudbinu doživjelo oko 8.000 stanovnika ovog kraja, bacili u Drinu.

Zbog činjenice da su za vlastitu čast i vjeru dale svoje živote, Drinske mučenice proglašene su blaženima, a katolici iz cijelog svijeta već godinama hodočaste mjesto njihovog stradanja. U spomen na njih, a kako bi primila sve hodočasnike, započeta je gradnja crkve.

Iskorak Goražda

"Ovdje je nekada postojala crkva, ali je srušena za vrijeme ondašnjeg režima koji nije podnosio ni džamije, ni crkve. Postoji povijest i bilježenje onog što nije bilo lijepo, ali mi kršćani pamtimo lijepe stvari. Želimo zahvaliti sadašnjoj vlasti koja je dala građevinsku dozvolu i svima u ovom gradu koji s entuzijazmom prate ovo. To ćemo pamtiti. Čini mi se da kroz naglašavanje dobroga, ne zaboravljajući ono što je bilo ružno, možemo graditi još veću slogu i radost. Kažu u psihologiji da je najzreliji čovjek koji se zna radovati uspjehu drugoga čovjeka. Ako se ovaj grad raduje uspjehu katolika meni je to vrlo drago, a mi se radujemo uspjehu i ovog grada, i svih ljudi u njemu", naglasio je monsinjor Vukšić.

Prema riječima gradonačelnika Goražda, Ernesta Imamovića, potupak izdavanja građevinske dozvole za crkvu trajala je od 2006. godine, a nova vlast je to okončala za mjesec.

"Ovo je jedna važna poruka, da se zlo više nikad nikome ne ponovi, ali i jedan iskorak Goražda, bez obzira na sve što je kroz povijest ovaj grad proživio. Pružili smo ruku Hrvatima katolicima i Srbima pravoslavcima i pozivam sve ljude dobre volje da pomognu gradnju crkve", dodaje Imamović.

Izgradnja crkve Drinskih mučenica trebala bi biti okončana do prosinca, kada će Goražde krasiti dva vjerska objekta – džamija na desnoj i crkva na lijevoj obali Drine.

Vjernici su, na dan zaštitnika župe, prisustvovali misi u Župnom uredu "Sveti Dominik", a pored spomenika Drinskim mučenicama, na mjestu gdje su ubijene, položeno je cvijeće.

Kopirati
Drag cursor here to close