Međugorje

Svečano otkriven spomenik ubijenim fratrima iz župe Međugorje

Spomenik je djelo akademskog kipara Tonija Kozarića.
Kultura / Vjera | 25. 07. 2022. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči blagdana sv. Jakova, zaštitnika župe u Međugorju je pored temelja stare crkve svečano otkriven spomenik sedmorici ubijenih fratara iz župe Međugorje, a to su: fra Jozo Bencun, fra Marko Dragićević, fra Mariofil Sivrić, fra Grgo Vasilj i fra Jenko Vasilj, šesti je fra Križan Galić koji je bio na službi u Međugorju kad je ubijen, a sedmi fra Bernardin Smoljan, koji je ranije bio župnik u Međugorju i sa župljanima je izgradio križ na Križevcu.

Spomenik je djelo akademskog kipara Tonija Kozarića. Opšriniji tekst o samoj svečanosti možete pronaći na tranicama Radio Međugorje.

Mnoštvo župljana, te hodočasnika koji se ovih dana nalaze u Međugorju, nazočilo je ovom događaju koji je od velikoga značenja, kako za župu Međugorje tako i za njene župljane.

Sve okupljene na početku je pozdravio međugorski župnik, fra Marinko Šakota.

Nakon njege govorili su fra Miljenko Mića Stojić, mons. Aldo Cavalli i fra Jozo Grbeš.

Na kraju je uslijedio i svečani čin otkrivanja spomenika ubijenim fratrima iz župe Međugorje, te zatim i sam blagoslov spomenika. Spomenik su zajedno otkrili mons. Aldo Cavalli i provincijal fra Jozo Grbeš, a zatim je provincijal i blagoslovio spomenik.

Voditeljica programa bila je Sanja Pehar. U glazbenom djelu nastupili su ženska klapa „Mir“, muška klapa „Concordia“, Lucija Zovko, fra Zvonimir Pavičić i sestra Irena Azinović, a svojim sudjelovanjem u programu ovu večer su uveličali i Robert Pehar, te članovi HKUD „Sveti Marko – Vionica“ i HKUD Šurmanci.

Kopirati
Drag cursor here to close