Vjernici iz Ljubuškog

Svađa zbog novca? Muftijstvu mostarskom prijete tužbom za klevetu

Tvrde da ''Muftijstvo mostarsko obmanjuje javnost te optužuje legalni džemat Žabljak-Ljubuški, sve zbog prosvjeda…''
Kultura / Vjera | 25. 10. 2023. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjernici s područja Žabljaka kod Ljubuškog odlučili su nadležnom sudu uputiti tužbu za klevetu protiv Muftijstva mostarskog, zbog, kako tvrde, niza iznesenih neistina vezanih za probleme na relaciji džemat Žabljak-Islamska zajednica.

''Stavljajući se u zaštitu prevara, laži, nerada i nasilja izabranih i neizabranih predstavnika Medžlis Islamske zajednice Ljubuški, čelni ljudi Mostarskog muftijstva su svojom objavom na proteste, a i neizlaskom pred džematlije, pokazali da su u krivu, da nemaju hrabrosti da se suoče sa istinom i pravdom, da nemaju temeljne ljudske karakteristike, te su nanijeli nesagledivu štetu jedinstvu i harmoniji među džematlijama'', navodi se, između ostalog, u obimnom priopćenju vjernika.

Radovi i avans

Tvrde da ''Muftijstvo mostarsko obmanjuje javnost te optužuje legalni džemat Žabljak-Ljubuški, sve zbog prosvjeda pred zatvorenim vratima Muftijstva u Mostaru, dana 18.10.2023. godine''.

''Želimo informirati javnost o istini i stvarnim razlozima naših prosvjeda i demantirati laži navedene u objavi Muftijstva. Nije istina da su džematlije nasrtale na predstavnike Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški i vakufsku imovinu. Točno je da su oni to priželjkivali i pokušavali isprovocirati takvo djelovanje. A točno je i to da su džemtlije štitili IZ u Ljubuškom i BiH od neodgovornih i nelegalno izabranih predstavnika IZ Ljubuški. Nije istina da su u protekloj godini džematlije obijali ulazna vrata i upadali u vjerske objekte. U protekloj godini je obnovljena džamija Gožulj, a sve uz suglasnost i MIZ Ljubuški i prilikom svečanosti završetka obnove, istoj je prisustvovao izaslanik (Dino ef. Maksumić) muftije mostarskog, Salema ef. Dedovića'', navodi s eu priopćenju i dodaje kako je sa MIZ-e Ljubuški dogovoren i nastavak radova na proljeće, koji su avansirani.

'Nema vam ključa'

''Radilo se o izradi novog mimbera i novih mafila. Istina je da su ove godine džematlije prilikom zamjene buđavih, vlagom oštećenih tepiha, novim i preljepim ćilimom (plaćen preko 7000 KM) tražili ključ od zaključane džamije Žabljak od efendije Šemse Germića. Tada je na vrata efendijine kuće izišla njegova supruga i rekla: Nema vam ključa, a vi ćete svi dobiti plave koverte. Napominjemo da navedena ujedno i blagajnik MIZ-e Ljubuški, za gotovinu!??'', navodi se.

Vjernici tvrde da u doživljavali ''i druga razna šikaniranja i laži''.

''Nije istina da su džematlije obijale vrata džamija i samovoljno obavljali radove, jer su imali ključeve od svih objekata. Čak su za njih, umjesto MIZ Ljubuški, u para navrata plaćali struju!?? Zbog zaključavanja objekata, još i danas nije postavljen novi mimber i nisu obnovljene mafile u džamiji Gožulj (džemat Gožulj) zbog samovolje i zabrane tzv. Predsjednika Medžlisa Mumina Elezovica. Za sve je razlog što se MIZ Ljubuški nije dozvolilo da upravljaju sa prikupljenim novcem'', navodi se, između ostalog, u priopćenju.

Kažu kako su ''nelegalno i prevarama izabrani 'predstavnici' MIZ Ljubuški u cilju sprječavanja iznošenja istine o svom radu/neradu, njihovim prevarama i nezakonitostima prijavljivali vrjedne džematlije koji su svojim sredstvima i vrijednim stručnim radovima obnavljali zapuštene i oronule objekte, dovedene u to stanje višegodišnjim neradom i nebrigom 'nelegalnih' predstavnika MIZ-e Ljubuški'', navode i dodaju da je predsjednik MIZ Ljubuški, Mumin Elezović izabran još davne, 2003. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close