Osuđuju radove

SDA traži da se zaustavi izgradnja križnog puta u Stocu

Županijska organizacija SDA HNŽ traži od nadležnih institucija primjenu zakonom predviđenih, neodložnih mjera u zaustavljanja skrnavljenja Starog grada u Stocu
Kultura / Vjera | 16. 07. 2020. u 12:01 Bljesak.info
Križni put u Stocu: Prekrajanje povijesti ili vjersko pravo?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izvršni odbor Županijske organizacije SDA HNŽ najoštrije osuđuje izvođenje radova na području nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, na području Starog grada u Stocu i skrnavljenje ove zaštićene zone pokretanjem radova na izgradnji „prve postaje križnog puta“, čiji je investitor Župa svetog Ilije proroka – Stolac'', navodi se u priopćenju SDA HNŽ,

Kako navode u priopćenju, pokretanju ovih radova prethodila je Odluka Općinskog vijeća Stolac, da navedenom Župnom uredu proda šest lokacija po dva kvadratna metra u iznosu od 320 KM za izgradnju križnog puta, koji vodi do vrha Starog grada.

''Pozivamo Vladu Federacije BiH da putem svojih nadležnih resornih ministarstava, prvenstveno Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, nadležne inspekcije, policije i tužiteljstva utvrdi i pokrene odgovornost prema investitorima ovog nezakonitog projekta, te na osnovu Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika spriječi izričito zabranjenu gradnju u zabranjenom području Starog grada u Stocu.

Zahtijevamo od Vlade HNŽ i resornog ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ da poništi građevinsku dozvolu koju je na protuzakonit način izdala Općina Stolac. Također, zahtijevamo da se ponište protupravni pravni akti koje je izdavao  Zavod za zaštitu kulturno-povijesne baštine HNŽ-a, koji su u suprotnosti sa Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH jer su nezakonite. Upozoravamo da Odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ima snagu lex specialis i svaki drugi akt je ništavan ako je u neskladu s njom'', navodi se u priopćenju SDA HNŽ, gdje dodaju da je Vlada HNŽ dužna naložiti zakonom predviđene, neodložne mjere zaustavljanja građenja u području Starog grada u Stocu, zaštićenog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

''Također, pozivamo ured Europske komisije u BiH da se uključi u rješavanje ovog slučaja, prvenstveno jer je Europska unija u periodu od 2009. godine do 2013. godine osigurala sredstva za obnovu dijela ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine koji se pokretanjem navedenih nelegalnih radova skrnavi, ugrožava i kulturno-historijski devastira.  Županijska organizacija SDA HNŽ traži od svih nadležnih institucija poštivanje pozitivnih zakonskih propisa i primjenu striktne obaveze zaštite svih nacionalnih spomenika na cijelom području BiH, kao i sprečavanje njihove devastacije'', navode u priopćenju.


Kopirati
Drag cursor here to close