Ramazan šerif mubarek olsun!

Ramazanske aktivnosti Karađoz-begove medrese u Mostaru

Ramazan šerif mubarek olsun!
Kultura / Vjera | 02. 04. 2022. u 07:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Karađoz-begova medresa u Mostaru će i ovog ramazana realizirati mnogobrojne ramazanske aktivnosti. Jedan dio aktivnosti realizirat će profesori teoloških predmeta, koji će posjetiti medžlise Muftijstva mostarskog, te džemate u kojima učenici ove škole obavljaju ramazansku praksu. Profesori će predvoditi i džuma-namaze u određenim džematima tijekom mubarek ramazana, te upriličiti predavanja za džematlije.

Veliki broj aktivnosti tijekom ovog ramazana bit će priređen i za džematlijke, a svoj doprinos tim aktivnostima dat će profesorice Karađoz-begove medrese. One će, također, upriličiti posjete određenim džematima na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar, ali i Muftijstva mostarskog, te realizirati mukabele, predavanja, kao i mnoge druge aktivnosti.

Kao prethodnih godina, i ove su učenici Karađoz-begove medrese raspoređeni na ramazansku praksu, te će dužnost ramazanskog imama obavljati u različitim džematima medžlisā Muftijstva mostarskog, kao i na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Medžlisa Islamske zajednice Gornji Vakuf, Medžlisa Islamske zajednice Donji Vakuf i dr.

Pojedini učenici svoju ramazansku praksu ovog ramazana imat će u drugim zemljama, poput Irske i Holandije, gdje će dužnosti ramazanskih imama obavljati maturant Emin Podrug i Muhamed Crnomerović, učenik 3. razreda.

Među ostalim učenicima koji će ove godine obavljati ramazansku praksu nalaze se maturanti, te pojedini učenici 3. i 2. razreda Karađoz-begove medrese.
 
Shodno pripremama koje su imali sa svojim profesorima teoloških predmeta, učenici koji su raspoređeni u ramazanske džemate potrudit će se da džematlijama ponude raznovrsne i vrijedne ramazanske sadržaje.

Cilj svih navedenih ramazanskih aktivnosti, ali i onih dodatnih koje će biti realizirane, a o čemu ćemo izvještavati na našim službenim stranicama, jeste ispunjavanje Medresine misije da bude uz i sa svojim narodom, te da mu ponudi riječ nade, podrške i spoznaje da Medresa jeste dio svog naroda i da bošnjački narod jeste neraskidivi dio nje, priopćili su iz Karađoz-begova medresa u Mostaru.

Uz nastupanje mubarek ramazana 1443. hidžretske godine, Karađoz-begova medresa upućuje ramazansku čestitku svim svojim učenicima, njihovim obiteljima, diplomantima, uposlenima, vakifima, prijateljima i svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i svijetu, sa dovom  da ramazan bude istinski preporod našim srcima i vrijeme u kojem ćemo zaslužiti Allahovo zadovoljstvo, oprost i milost.

Kopirati
Drag cursor here to close