Poruka muslimanima

Ramazanska poruka ef. Kavazovića: Ramazan je velika prilika za vjernike

''Oživimo vjeru u svojim srcima i u svojim domovimaa'' , rekao je između ostalog Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ)
Kultura / Vjera | 12. 04. 2021. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas ramazansku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

Poruku reisu-l-uleme povodom nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana 1422. hidžretske godine Agencija MINA prenosi u cijelosti:

''U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog. Večeras, s akšam-namazom, nastupa ramazan. To je blagoslovljeno vrijeme, koje je Allah, dž.š., posebno odabrao. Sjećamo se, u njemu je počela objava posljednje Allahove Riječi, tog velikog poziva dobru, sreći i miru ljudskog roda.

Ramazan je velika prilika za vjernike. To je vrijeme u kojem na najljepši način možemo
odgovoriti na poziv našeg Stvoritelja. Zato, dijelimo dobro i upinjimo se da ono dominira
našim životima i našim djelima.

Budimo darežljivi i plemeniti. U jednom hadisu se navodi da je Božiji Poslanik, a.s., bio
najdarežljiviji čovjek, a da je posebno bio darežljiv u ramazanu. I Allah je najdarežljiviji u
ovom mjesecu. Neka svi osjete blagodat našeg posta. Sve što se dadne drugom neka bude sadaka. „Ako neko od vas može da se zakloni od vatre makar i s pola datule, neka to učini!“, rekao je Poslanik, a.s.

Budimo strpljivi i pribrani. Post je ibadet odricanja i budimo spremni da, onako kako se odričemo hrane, pića i brojnih užitaka tokom dana, tako se odreknemo i velikih zajedničkih iftara, zajedničkih namaza i svega ostalog zajedničkog što krasi našu lijepu ramazansku atmosferu. Neka naša vjernička dosljednost u poštivanju higijenskih i epidemioloških mjera bude naš dodatni ramazanski ibadet i mali doprinos u spašavanju
ljudskih života.

Oživimo vjeru u svojim srcima i u svojim domovima.

S velikom tugom gledamo prazne džamijske prostore, kako vape za svojim
klanjačima. Ali, pandemija je iskušenje od Allaha i valja nam ga prihvatiti i tragati za najboljim načinom njegovog prevazilaženja. Poduzeli smo mjere koje smo smatrali najefikasnijim.

Večeras ulazimo u divni ramazan. Neka i on uđe u nas i neka dotakne svaku poru
našega bića. Njegov dodir je blagoslovljen, unosi život u sve što takne. Bože, uvedi nas blago u mjesec Tvoje milosti, otvori naša srca i primi od nas svako
dobro koje učinimo. Svima vama, u domovini Bosni i Hercegovini i dijaspori, želim Ramazan šerif mubarek olsun! I neka vas Uzvišeni čuva'', kaže se u ramazanskoj poruci reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazović.

Kopirati
Drag cursor here to close