I ovo je BiH

Muslimanska obitelj u crkvenom dvorištu slavi Bajram

Poslove oko crkve i dvorišta dijele, kao i svaku pomoć koja je tijekom godina, naročito ratnih, stizala.
Kultura / Vjera | 13. 05. 2021. u 21:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sjeni stogodišnjih zgrada zeničke Crkve Svetog Ilije i ove godine proslavio se Bajram.

Fratri i obitelj Zukan zajedništvo grade od 1947. godine, a blagdane jedni bez drugih ne bi mogli zamisliti.

U kući Crkve svetog Ilije živjele su brojne obitelji poslije Drugog svjetskog rata.

Rođen i odrastao u crkvenom dvorištu, Nurudin i njegova supruga jedini su preostali stanari. Fratre, svećenike i časne sestre smatraju obitelji i s njima dočekuju još jedan Bajram.

"Ujutro u 6 sati ja iznosim kolače, zvonim prvo zvono u Crkvu, budim ako nije tko budan, budim i dajem kolače i tek idem onda svojima na Bajram. To mi je tako 37 godina, koliko sam u braku", priča Hasija Zukan.

Poslove oko crkve i dvorišta dijele, kao i svaku pomoć koja je tijekom godina, naročito ratnih, stizala. Domaćini dvorišta, prije pet godina, dočekali su i fra Marka, prenosi Federalna.ba

"Oni su svjesni dvorišta u kojem žive. Ako mi imamo službu, oni će paziti da ne bude buke. Onda mi, ako je Uskrs, prvo ćemo odnijeti Hasiji jaja, odnijeti kolač. I ja uvijek čekam kad će Bajram, kada će doći Hasijina baklava. To je tako", dodaje fra Marko Kepić, župnik Crkve Svetog Ilije.

Tri kćerke su odgojili zajedno. Zajedno su tugovali, ali i radovali se.

"I, evo, treća kćer- isto su oni prisustvovali tu na dvorištu, ispraćaju, svatovima... A nama odmah srce, što kažu, do nebesa", sjeća se Nurudin Zukan.

Njihove kćerke danas svoju djecu uče vrijednosti suživota i poštovanja.

"Okolini je to čudno. Jer sad su i moja djeca tako navikla na župnika. Oni ne znaju - nema imena župnika, nego sva su djeca navikla – da je to župnik", kaže Azra Bektaš.

Kroz osmijeh, prisjećaju se bogatih uspomena iz djetinjstva.

"Kad mama kaže - nemojte galamiti, župnik, sad će misa, Alisa, u kuću uđite, nemoj da vrištite, tiše, smanjite gkazbu. A mi – mama, pa i župnik sluša muziku, daj nekad da pojačamo glazbu", dodaje Alisa Topčić.

Na nekoliko kvadratnih metara u ovom dvorištu sve je rečeno. Opet su nas mali ljudi naučili velikim lekcijama. Tko istinski voli Boga, voli i sve ljude. Bez razlika. 

Prilog pogledajte OVDJE

Kopirati
Drag cursor here to close