Reisu-l-ulema Kavazović

Pozvao mlade da čuvaju islamsku tradiciju Bošnjaka

Mladi iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Sandžaka, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i sa Kosova doputovali u Sarajevo
Kultura / Vjera | 27. 05. 2019. u 08:04 MINA

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: MINA / Iftar za mlade

''Mnogi rade na tome da vas razdvoje. Mi moramo ulagati još veći trud da oni u tome ne uspiju'', poručio im je reisu-l-ulema Kavazović.

Svih prethodnih godina u različitim povodima Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović susretao se s mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine, regije i dijaspore. Ovaj put Rijaset IZ-e u suradnji s Muftijstvom sarajevskim i Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo organizirao je veliki omladinski iftar, u središtu Sarajeva, na Baščaršiji.

Iftar je upriličen za 300 mladih iz svih muftijstava u Bosni i Hercegovini, te za Bošnjake  iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Sandžaka, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i sa Kosova. 

Foto: MINA / Iftar za mlade

Države u okruženju, iz kojih su omladinci doputovali na večerašnji iftar nekada su činile jednu jedinstvenu Islamsku zajednicu sa sjedištem u Sarajevu, na čijem čelu je bio reisu-l-ulema.

Iako vjerski život nekih od ovih država više nije pod okriljem i organizacijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, i dalje su bliske i s njima postoji otvorena saradnja. Stoga večerašnji omladinski susret ima poseban značaj i simboliku, jer se reisu-l-ulema želio susresti s mladima iz regije, s njima porazgovarati i ohrabriti ih u njihovom radu, te dati podršku njihovim aktivnostima.

On je u svom obraćanju skrenuo pažnju na važnost institucionalnog organiziranja muslimana na ovim prostorima, isključivo kroz instituciju Islamske zajednice, pozivajući mlade da čuvaju islamsku tradiciju Bošnjaka.

Reisu-l-ulema Kavazović upozorio je na opasnost ''hladnih vjetrova u Europi'', potičući mlade da preuzmu odgovornost i ne dopuste međusobno razdvajanje.

U svečanom dijelu programa aktivisti Mreže mladih Islamske zajednice prezentirali su ciljeve i svrhu njihovog omladinskog organiziranja.

Nakon zvaničnog dijela programa i zajedničkog iftara, druženje mladih iz država okruženja nastavljeno je do kasno u noć, uz predstavljanje gostiju, međusobno upoznavanje i prigodan program koji su izveli mladi bh. kantautor Latif Moćević i članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close