Banja Luka

Patrijarh Porfirije: RS je izraz vjekovne težnje Srba da živi u slobodi, pravdi i miru

"Neka Vam je sretna i blagoslovljena Slava i molitve Svetog arhiđakona Stefana da budu sa svima vama", naveo je patrijarh Porfirije
Kultura / Vjera | 09. 01. 2024. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Republika Srpska je izraz vjekovne težnje srpskog naroda da živi u slobodi, pravdi i u miru sa svima. Zato je važno da imamo ljubav prema Bogu i jedni prema drugima", naglasio je patrijarh srpski Porfirije, čestitajući Dan Republike Srpske.

Slava Republike Srpske

"Imamo radost i blagoslov da možemo da vam čestitamo, jedni drugima, rođendan Republike Srpske, ali i ono što je još važnije - Slavu Republike Srpske. Neka Vam je sretna i blagoslovljena Slava i molitve Svetog arhiđakona Stefana da budu sa svima vama", naveo je patrijarh Porfirije

Liturgijsko slavljenje Svetog Stefana, nebeskog zaštitnika Republike Srpske, završeno je osvećenjem slavskog kolača i žita.

Usprkos hladnoći, brojni građani dočekali su patrijarha ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banja Luci.

Građani Srpske slave Dan Republike kao dan slobode, ujedinjeni u molitvenoj želji da Srpska ostane, opstane i da traje na dobro srpskog naroda i svih njezinih građana.

Podsjetimo, Dan Republike Srpske čestitao je i predsjednik RS Milorad Dodik.

"Ne želimo ni s kim se da sukobimo, da budemo prijetnja, da nekoga napadnemo", poručio je.

Čestitke

Dodik je ranije naveo kako ''srpski narod u Republici Srpskoj obilježava 9. siječnja s velikom ljubavlju i naglasio da je cilj srpskog naroda sloboda na ovim prostorima i Republika Srpska''.

Čestitkama se priključio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekavši kako će Srbija ostati privržena slovu Daytonskog mirovnog sporazuma, podržavajući teritorijalni integritet BiH, ali se i oštro suprotstavljati svakom pokušaju ukidanja ili bilo kakvom unižavanju Srpske. Poslao je pismo Dodiku.

"Uvaženi prijatelju, vjerovali smo da su teška vremena iza nas, ali plašim se da doba velikih izazova, kako za Srbiju, tako i za Srpsku tek dolazi. Ovo sam rekao jer dobra i sretna vremena ne mogu postojati posebno i odvojeno za Srbiju ili Srpsku, također, vreme izazova za jedne, takvo je i za druge", naveo je Vučić.

Foto: RTRS Vijesti Facebook / Patrijarh Porfirije i Milorad Dodik

Rekao je da su pred Srpskom i Srbijom veliki zadaci očuvanja srpskog jezika, ćirilice, zajedničkih tradicionalnih vrijednosti srpskog naroda i kulture sjećanja na stradanje Srba.

Kopirati
Drag cursor here to close