Priznanje

Papi Franji će biti uručen 'Ključ Grada Sarajeva'

Kultura / Vjera | 29. 04. 2015. u 10:42 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić 6. lipnja uručit će priznanje 'Ključ Grada Sarajeva' papi Franji, poglavaru Katoličke crkve.

Tu odluku donijelo je Gradsko vijeće Grada Sarajeva na današnjoj sjednici.

''Papa je kao vjerski poglavar i državnik zaslužio da dobije 'Ključ Grada Sarajeva', jer ne treba zaboraviti da je Vatikan prvi međunarodno priznao Bosnu i Hercegovinu. Osim toga, papi Franji treba zahvaliti na njegovoj borbi za mir u svijetu i za prevazilaženje siromaštva - izjavio je Feni Komšić, dodajući da se 'Ključ Grada Sarajeva' nije tako često dodjeljivao.

Vijećnici Gradskog vijeća danas su iskazali želju da nozoče Svetoj misi na stadionu Koševo, te će Komšić, kako ističe, zatražiti od protokola da se osiguraju mjesta vijećnicima.

Također, na sjednici je usvojena Odluka o razrješenju zamjenika gradonačelnika Sarajeva Aljoše Čampare, koji je preuzeo funkciju federalnog ministra unutarnjih poslova.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Suljo Agić poželio je Čampari uspješan ministarski rad, te izrazio nadu da će uskoro biti izabran dosljedan zamjenik gradonačelnika Sarajeva.

Agić je obavijestio vijećnike da je Centralna izborna komisija razriješila mandata Tatjanu Ljujić Mijatović, koja je podnijela ostavku kao gradski vijećnik. U narednim danima očekuje se dodjela mandata drugom vijećniku.

Kopirati
Drag cursor here to close