Jednotjedno putovanje

Papa počinje afričku turneju koja će u fokusu imati klimatske promjene

Zaštita okoliša i opasnosti od klimatskih promjena u središtu su agende pape Franje koji je 2015. objavio encikliku na tu temu.
Kultura / Vjera | 04. 09. 2019. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo počinje u srijedu jednotjednu turneju po afričkom kontinentu koja će ga odvesti u Mozambik, Madagaskar i Mauricijus - tri zemlje kojima snažno prijete klimatske promjene, a usto su i teško pogođene siromaštvom i sukobima.

Zaštita okoliša i opasnosti od klimatskih promjena u središtu su agende pape Franje koji je 2015. objavio encikliku na tu temu.

Papa će turneju početi u srijedu navečer kada stiže u Maputo, glavni grad Mozambika.

Ta bivša portugalska kolonija teško je pogođena ciklonima Idai i Kenneth ove godine.

Oko 28 posto stanovništva ili oko 30 milijuna su katolici.

Vlada Mozambika potrošila je 300.000 eura za pripremu Papina posjeta, rekao je ministar vanjskih poslova Jose Pacheco, u što su uključeni popravci na katedrali u Maputu i krpanje gradskih cesta, javlja Hina.

Papin posjet zbiva se mjesec dana nakon što je vlada potpisala povijesni mirovni sporazum s bivšim pobunjenicima iz Mozabičkog nacionalnog otpora (RENAMO), koji su sada glavna oporbena stranka. Građanski rat trajao je 16 godina i razorio zemlju, a RENAMO se još nije posve razoružao.

Papa je u svojoj video poruci naglasio potrebu za "bratskom pomirbom u Mozambiku i diljem Afrike, što je jedina nada za čvrst i trajan mir".

Papa bi mogao spomenuti i problem ekstremizma u regiji koja je zadnje dvije godine postala metom napada džihadista pri čemu je poginulo više od 300 ljudi.

Papa će potom posjetiti Madagaskar, otok u Indijskom oceanu, koji je zajedno s Mozambikom jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu.

Mauricijus, treća postaja turneje, mali otok istočno od Madagaskara, relativno je prosperitetan i stabilan, ali je pogođen ciklonima i rastućom razinom mora.

On se razvio u doticaju više različitih etničkih skupina i ima bogatu i različitu kulturu i vjersku tradiciju.

Mauricijus je 50 posto hinduski, ali ima i značajnu kršćansku manjinu koja čini 30 posto stanovništva i većinom je katolička.

Papa Ivan Pavao II. te je zemlje posjetio 1988. i 1999.

Kopirati
Drag cursor here to close