Potvrdila Sveta stolica

Papa Franjo prihvatio odreknuće od službe biskupa Pere Sudara

Informaciju je u petak objavio Tiskovni ured Svete Stolice.
Kultura / Vjera | 18. 10. 2019. u 12:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo prihvatio je odreknuće od službe vrhbosanskog pomoćnog biskupa, mons. Pere Sudara.

Ovo je u petak objavio Tiskovni ured Svete Stolice.

Pero Sudar,  pomoćni vrhbosanski biskup, rođen je 3. srpnja 1951. u Barama, općina Konjic, župa Solakova Kula u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Osnovnu školu pohađa u Barama i Seonici, a gimnaziju kod Isusovaca u Zagrebu i Dubrovniku. Filozofsko-teološki studij završava u Sarajevu, gdje je 29. lipnja 1977. zaređen za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Nakon jednogodišnjega pastoralnog iskustva u župi Komušini upućen je na studij kanonskoga prava u. Rim. Tijekom šestogodišnjeg studija u Rimu na Papinskim sveučilištima Gregorijana i Urbanijana doktorirao je iz kanonskog prava na temu Pojam fizičke osobe u zakonodavstvu Crkve te završio studij ateizma i Rimske Rote.

Po povratku u Sarajevo, u jesen 1985., povjerena mu je služba sudskog vikara i člana Ordinarijata. U ljetnome semestru 1986. počinje predavati na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji, a u jesen 1989. izabran je za dekana i rektora Vrhbosanske katoličke bogoslovije. U tome razdoblju u domaćim i stranim časopisima i knjigama povremeno objavljuje radove s područja pravne tematike i pedagogije.

Za naslovnog biskupa Selje i pomoćnog biskupa Vrhbosanske nadbiskupije imenovan je 10. svibnja 1993., a posvećen je u sarajevskoj katedrali 6. siječnja 1994. U Biskupskoj konferenciji BiH vršio je službu generalnog tajnika, predsjednika komisije "Pravda i mir" i Komisije za odnose s državom BiH, a bio je i predsjednik Katehetskoga vijeća, Nadzornoga vijeća Caritasa BiH i Vijeća za inozemnu pastvu.

S ciljem pomoći i materijalne obnove Nadbiskupije, već tijekom rata i poraća uspostavlja veze i sklapa partnerstva između stotinjak biskupija i župa u inozemstvu i porušenih župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

U svojstvu promicatelja projekta "Škola za Europu" skrbi za obnovu i gradnju potrebnih objekata i organizira otvaranje i djelovanje katoličkih školskih centra na području Nadbiskupije.

Kopirati
Drag cursor here to close