Trg sv. Petra

Papa Franjo predstavio skulpturu posvećenu migrantima

Papa je kazao da je želio da se skulptura postavi na Trgu svetog Petra kako bi bila "podsjetnik na evanđeosko poticanje na gostoljubivost."
Kultura / Vjera | 30. 09. 2019. u 13:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo je u nedjelju, tijekom specijalne mise održane na 105. Svjetski dan migranata i izbjeglica predstavio skulpturu posvećenu migraciji na Trgu svetog Petra u Vatikanu, prenio je The Independent.

Djelo je nazvano "Nesvjesni anđeli", a uradio ga je kanadski umjetnik Timothy P Schmalz. Prikazuje 140 migranata i izbjeglica iz raznih povijesnih perioda koji putuju brodom, među kojima su i domorodački narodi, Djevica Marija i Josip, Židovi koji bježe od nacista i svi oni iz ratom razorenih zemalja.

Vatikanski Ured za migrante i izbjeglice je poslao zahtjev da se uradi ovo djelo, a financirano je od strane Obiteljske fondacije Rudolph P Bratty, prenio je The Independent.

Papa je rekao da je skulptura inspirirana riječima iz biblijskog Novog zavjeta, Poslanice Hebrejima, koja glasi: "Ne zaboravite gostoljubivost, jer, zahvaljujući njoj, sigurno, a da se i nije znalo, primalo se anđele."

Papa je kazao da je želio da se skulptura postavi na Trgu svetog Petra kako bi bila "podsjetnik na evanđeosko poticanje na gostoljubivost."

Skulptura je predstavljena uz zvuk crkvenih zvona. Multietnički hor pjevao je tijekom mise, noseći majice na kojima je pisalo "Ne radi se samo o migrantima".

U svojoj poruci, papa Franjo je rekao da "najsiromašniji od siromašnih i najugroženiji plaćaju najveću cijenu" za ratove, nepravdu, ekonomske i društvene neuravnoteženost, kako na lokalnoj tako i na globalnoj razini.

Pozvao je rimokatoličku crkvu i vjernike da odgovore na izazove sadašnje migracije sa četiri riječi.

''Dobrodošlica, zaštita, promoviranje i integracija'', kazao je on, dodavši da se misija crkve treba proširiti i na sve one koji "žive na egzistencijalnoj periferiji."

''Ako uvedemo te četiri riječi u praksu, mi ćemo promovirati integralni ljudski razvoj svih ljudi'', rekao je papa tisućama ljudi, uključujući i mnoge migrante, okupljene na Trgu svetog Petra radi specijalne mise.

U svom obraćanju u nedjelju rekao je da su individualizam i utilitaristički mentalitet stvorili "globalizacijsku ravnodušnost" u kojoj su "migranti, izbjeglice, raseljene osobe i žrtve trgovine ljudima postali amblemi isključivosti" i "smatraju se izvorom svih društvenih problema".

Upozorio je da strah od nepoznatog, od "migranata i izbjeglica koji kucaju na naša vrata u potrazi za zaštitom, sigurnošću i boljom budućnošću", može dovesti do netolerancije, zatvorenosti i rasizma.

Kopirati
Drag cursor here to close