Provale

Potjera u Mostaru: Građani lovili migrante

Susjedi su čuli buku, došli provjeriti, uočili provaljena vrata i čuli glasove u kući.
Vijesti / Flash | 30. 09. 2019. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četiri muške i jedne ženske osobe, u subotu 28. rujna u kasnim večernjim satima, provalili su u kuću u Ulici Blajburških žrtava u Mostaru, doznaje Bljesak.info. Susjedi su čuli buku, došli provjeriti, uočili provaljena vrata i čuli glasove u kući. 

''Nastala je uzbuna i strka, skupina provalnika je pobjegla prema Bijelom brijegu. Pozvali smo i policiju koja je konstatirala provalu, uputili su na oprez i moguće ponavljanje provala. Nakon što je policijska patrola otišla, okupljeni susjedi su ostali sanirati nastalu štetu i dogovoriti kako se zaštititi'', govori za Bljesak.info jedan od susjeda.

Bez službene potvrde

Navodi kako se radilo o grupi migranata, te da su u kratkom razgovoru s njima saznali da dolaze iz Alžira. Takvu potvrdu službeno, u MUP-u Hercegovačko - neretvanske županije, nismo mogli dobiti.

''Nismo priveli nikoga i ne možemo potvrditi da su osobe koje su provalile u kuću migranti'', rekao je kratko za Bljesak.info Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ.

Foto: Snimio čitatelj / Uništena brava

Iako Marić navodi kako nitko službeno nije priveden, susjedi nam tvrde suprotno i šalju fotografije s mjesta događaja.

''Nešto kasnije, nakon dvadesetak minuta, ista skupina od pet migranata zapažena je u naselju Bijeli Brijeg, gdje su ih potjerali da bi oni ponovno krenuli prema Ulici Blajburških žrtava. Grupa od dvadesetak susjeda, koji su ih ranije potjerali iz kuće, ponovno poziva policiju koja je uhvatila tri muške osobe i jednu žensku, jedna osoba je u međuvremenu negdje pobjegla'', govori nam susjed i dodaje kako su ih pripadnici interventne policije priveli u kombi vozilo.

Nesigurno i nezaštićeno

Navode kako je uz ovaj slučaj, u posljednje vrijeme bilo dosta pokušaja provala te kako, 'dok se policija ne želi baviti problemom migranata', građani Mostara osjećaju nesigurno i nezaštićeno.

''U prošlu srijedu smo primijetili grupu od tri migranta kako su ušli u privatnu kuću i pretraživali po zatečenim stvarima. Kreću se u grupicama, i sve više je ovakvih slučajeva, a ako pitate policiju oni to ništa službeno ne govore. Većinom su naoružani i mogu biti i nasilni, srećom nas je bilo više pa su bili stjerani u kut. No, prema policiji, izgleda da je nas dvadeset građana, koji smo lovili migrante po naselju prošli vikend, u krivu'', govori jedan od sudionika 'potjere' za Bljesak.info.

Inače, Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije reagiralo je ranije povodom izjave ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, Semihe Borovac, da postoji mogućnost smještanja obitelji povratnika sa sirijskih bojišta u Centar Salakovac.

''Nekontrolirano kretanje migranata i napuštanje Centra Salakovac, koji djeluje kao centar otvorenog tipa, izaziva strah i nesigurnost građana, o čemu svjedoče brojni pozivi, upozorenja i na kraju potpisana peticija stanovnika naselja oko Salakovca.

Također, upozoravamo i na činjenicu nedostatka policijskih službenika u ovom Ministarstvu, kao i nepopunjenost zapovjednih pozicija, što još dodatno usložnjava i opterećuje postojeće sigurnosno stanje. Na kraju možemo samo reći da ne želimo nove sigurnosne probleme, a posebice ako se izazivaju jednostrano, paušalno i ni na čemu utemeljenom prebacivanju problema u ''tuđe dvorište'', rečeno je ranije iz MUP-a HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close