Iračani u Sarajevu

Skandal: Tko migrantima u veleposlanstvu BiH prodaje vize?!

Svih 50 Iračana imalo je odobrenu turističku vizu za ulazak u BiH, zbog čega su ih graničari Turske pustili na let za Sarajevo.
Vijesti / Politika | 27. 09. 2019. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čak 50 državljana Iraka, koji su u četvrtak stigli letom iz Istanbula, pripadnici Granične policije su zadržali, a zatim u kasnim poslijepodnevnim satima deportirali u Tursku. Iračani su u Sarajevo doputovali u 8.15 sati letom kompanije Turkish Airlines, ali su svi odmah, s obzirom na to da je riječ o migrantima koji dolaze iz zemlje visokog rizika, zadržani na aerodromu, o čemu je obaviješteno i Tužiteljstvo BiH, piše Dnevni avaz.

Utvrđeno je da je riječ o ilegalnim migrantima koji BiH žele iskoristiti kao tranzitnu zemlju. Imali su odobrenu turističku vizu za ulazak u BiH, zbog čega su ih graničari Turske pustili na let za Sarajevo.

No, nakon svih provjera, vraćeni su u Tursku, a, kako navodi Dnevni avaz, otkriven je svojevrstan skandal bh diplomacije.

Sada se, pišu sarajevske novine, utvrđuje na osnovu čega je Veleposlanstvo BiH u Amanu odobrilo vize za koje su, kako su Iračani rekli graničnoj policiji, platili po 1.000 eura.

Avaz piše kako je jedan od Iračana rekao istražiteljima da su novac dali posredniku u Veleposlanstvu u Amanu, ali nisu navodili imena. Za o ovu vrstu usluge nisu platili nikakvu pristojbu, ali su imali uredno odobrenu dokumentaciju za ulazak u BiH, dok boravak u zemlji nisu mogli opravdati.

Po tvrdnjama Avaza, Granična policija je, nakon provjera s tužiteljstvom, svima poništila ulazne vize, a slučaj prebacila Tužiteljstvu. Daljnjim provjerama utvrđeno je da je Veleposlanstvo BiH u Amanu ranije odobrilo vize za još 200 Iračana.

Oni su, navodi Avaz, imali osiguran smještaj u jednom sarajevskom hotelu zbog čega je obavljena i racija, a koju su proveli pripadnici službe za poslove sa strancima.

Provjerama je utvrđeno da su Iračani redovno odsjedali u ovom hotelu prije nego što su se prebacivali u Hrvatsku.

Kopirati
Drag cursor here to close