O 'pokazivanju zubi'

Papa Franjo opisao povećana ulaganja u vojsku kao 'ludilo'

''Uznemirio sam se kada sam pročitao da se grupa država obvezala na vojnu potrošnju u vrijednosti od dva posto BDP-a radi nabavke naoružanja kao odgovor na ono što se sada događa'' izjavio je Franjo.
Kultura / Vjera | 24. 03. 2022. u 17:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Getty Images / Papa Franjo

Papa Franjo u četvrtak je kritizirao povećana ulaganja u vojsku zapadnih zemalja nakon ruske invazije na Ukrajinu kao “ludilo” i kazao je da novi put mora biti nalaženje balansa svjetskih sila.

Obraćajući se koaliciji ženskih grupa, Papa je izjavio da je sukob u Ukrajini proizvod "stare logike sila koje još dominiraju takozvanom geopolitikom”. Stvarni odgovor nije još naoružanja i još sankcija, kazao je.

''Uznemirio sam se kada sam pročitao da se skupina država obvezala na vojnu potrošnju u vrijednosti od dva posto BDP-a radi nabavke naoružanja kao odgovor na ono što se sada događa'' izjavio je Franjo.

NATO ima ciljnu cifru ulaganja u vojsku od dva posto BDP-a. Brojne članice nisu ispunile tu cifru, na nezadovoljstvo Sjedinjenih Država.

Njemačka je, međutim, objavila prošlog mjeseca naglo povećanje svojih vojnih ulaganja na više od dva posto BDP-a, u političkom preokretu izazvanom ruskom invazijom.

Francuska, jedna od najvećih europskih vojnih sila, priopćila je da će ostvariti ciljnu cifru NATO-a od ulaganja dva posto BDP-a u vojsku. Ostale europske zemlje također su odlučile povisiti ulaganja u raznim stupnjima. Italija je u jeku usijane političke debate o predloženim povećanjima ulaganja u vojsku.

Franjo je izjavio da je potreban “različit način upravljanja globalizacijskim svijetom, ne pokazujući zube, kao što se čini sada, ali u u promjenjenom okviru međunarodnih odnosa”.

On nije ponudio nikakve prijedloge kako bi se to moglo učiniti.

Od početka rata, Papa je implicitno kritizirao Moskvu, osuđujući ono što je nazivao “neopravdanom agresijom” i osuđujući “zvjerstva”, ali nije pomenuo Rusiju po imenu, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close