Modi

Papa dobio poziv u Indiju

Modi je uputio pozivnicu u subotu tokom neuobičajeno duge 55-minutne audijencije kod pape Franje u Vatikanu.
Kultura / Vjera | 30. 10. 2021. u 14:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Indijski premijer Narendra Modi u subotu je pozvao papu Franju da posjeti njegovu zemlju, upućujući zvaničnu pozivnicu nakon propasti planova papine posjete u 2017. godini.

Modi je uputio pozivnicu u subotu tokom neuobičajeno duge 55-minutne audijencije kod pape Franje u Vatikanu. Modi je u Rimu na samitu Grupe 20.

U Indiji živi približno 18 milion katolika, neznatna manjina u većinski hinduističkoj zemlji od 1,3 milijarde ljudi. Modijeva tvrdolinijaška hinduistička nacionalistička vlada vratila se na vlast u još jednom mandatu u 2019.

- Imao sam veoma srdačan sastanak s papom Franjom. Imao sam prliku da raspravljam s njim o širokom spektru pitanja i pozvao sam ga da posjeti Indiju - piše Modi u tweetu.

Poertparol indijskog ministarstva vanjskih poslova, Arindam Bagchi, navodi u tweetu da je pozivnica Papi upućena da posjeti Indiju “što skorijeg datuma”.

U zvaničnom kominkeu Vatikana samo se navodi da je Modijeva posjeta vatikanskom državnom sekretaru bila kratka i da se raspravljalo o “srdačnim odnosima između Svete Stolice i Indije”. Komuinike ne pominje pozivnicu niti sadržaj Modijevih razgovora s papom, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close