Poezija Bošnjaka u rukopisima Gazi Husrev-begove biblioteke

Pamćenje svijeta - otrgnuto od zaborava

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci večeras je otvorena manifestacija „Pamćenje svijeta - otrgnuto od zaborava“.
Kultura / Vjera | 17. 10. 2022. u 20:10 MINA

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književnom večeri i izložbom pod nazivom „Poezija Bošnjaka u rukopisima Gazi Husrev-begove biblioteke“ večeras je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci otvorena manifestacija „Pamćenje svijeta - otrgnuto od zaborava“.

''Dok nam se događaju ovakvi sadržaji i trenuci, kao večerašnji, povećava nam se vjera da ima nade za nas u ovoj zemlji, za naš narod, za našu Zajednicu. Gazi Husrev-begova biblioteka jedna je od temeljnih, jedna od najvažnijih institucija našeg kolektivnog pamćenja. Čestitam kolektivu Biblioteke na ovoj manifestaciji koja nas pozicionira na kulturnoj mapi svijeta“, izjavio je izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta dr. Dževad Hodžić, koji je manifestaciju proglasio otvorenom.

Predsjednik Organizacijskog odbora ove manifestacije Ruhulah Hodžić pojasnio je da je ona organizirana u okviru obilježavanja 30. godišnjice uspostavljanja UNESCO registra „Memory of the World“ u koji je upisana i rukopisna zbirka Biblioteke.

''Ovaj UNESCO-ov registar pokrenut je 1992. godine, u toku rata u Bosni i Hercegovini, pri čemu je najznačajniji katalizator za ubrzanje pokretanja bilo uništavanje dokumentarne baštine u Bosni Hercegovini u to vrijeme, a posebno razaranje Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Ove godine, kada UNESCO obilježava 30. godišnjicu pokretanja registra, Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu se pridružila obilježavanju, osjećajući dužnost i obavezu“, naveo je Hodžić.

Dodao je da će manifestacija trajati do 21. listopada i da sadrži desetak različitih sadržaja.

''U okviru manifestacije će biti organizirana književna večer, dvije izložbe, nekoliko stručnih predavanja iz oblasti bibliotekarstva, arhivistike, zaštite i promocije kulturne baštine, dan filma, radionica za djecu i debatno takmičenje za srednjoškolce“, kazao je Hodžić.

Obraćajući se prisutnim, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić istaknuo je da je ova ustanova ''palača u kojoj su riznice pamćenja svijeta“.

''Njena rukopisna građa je visokopozicionirana na svjetskim mapama kulturne baštine. Naš odnos prema rukopisima ujedno predstavlja i naš odnos prema samima sebi i našoj budućnosti“, naglasio je Lavić.

Sudionici večerašnjeg programa bili su: književnik Hadžem Hajdarević, glumac Mehmed Porča i glazbenici Halid Hajduković (klavir) i Izeta Hamza (violina).

Hajdarević je ovom prilikom podsjetio da je književna i općenito kulturna tradicija jedno od najvećih bogatstava svake nacionalne povijesti i svake društvene zajednice.

''Bosanskohercegovačka književna tradicija jedna je od najbogatijih i najraznovrsnijih književnih tradicija u Europi i svijetu. Na svjetskoj povijesnoj mapi književnost zemlje Bosne djeluje poput moćnog arhipelaga, s mnoštvom svjetlovitih otoka, poluotoka, tajnovitih rtova, moćnih zaljeva, moreuza, autentičnih civilizacijskih poveznica; tu se sustvaralački dotiče, povezuje, prožima, nadopunjuje, međusobno obogaćuje sve ono što prepoznajemo kao zapadnu književnu i općenito kulturnu tradiciju u duhovnom i kulturnom naslijeđu“, kazao je, između ostalog, Hajdarević.

Kopirati
Drag cursor here to close