Ratni ''Put spasa''

Održan tradicionalni Križni put Vojno-Đubrani

Kultura / Vjera | 27. 03. 2023. u 07:22 Župa Potoci

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Župa Presvetog srca Isusova / Održan tradicionalni Križni put Vojno-Đubrani

U 5. Korizmenu nedjelju, 26. ožujka 2023. godine u 14.00 sati obavljen je tradicionalni Križni put Vojno-Đubrani.

To je ratni ''Put spasa'' kojim su Bjelopoljci izlazili iz ratnoga Bijeloga Polja bježeći i spašavajući svoje živote od Jugo-četničkih i Armijsko-muslimanskih postrojbi.

''Ovo je Spomen-povijesni Križni put na koji dođe više stotina bjelopoljskih katolika'', navode iz župe Presvetog srca Isusova Bijelo Polje - Potoci.

Foto: Župa Presvetog srca Isusova / Održan tradicionalni Križni put Vojno-Đubrani

''U 14.00 sati okupili smo se oko Prve postaje Križnoga puta, gdje je župnik don Rajko sve nazočne lijepo pozdravio, zahvalio Bogu na lijepu danu i izrekao nakane ovoga Križnoga puta, naglasivši da ćemo moliti za sve pokojne i poginule, koji su se povlačili od neprijatelja ovim ratnim 'Putem spasa', za sve one koji su preživjeli ratne strahote da im Gospodin dade snage da nastave s Božjim blagoslovom živjeti preostali dio svoga života, za čitavu našu župu, za našu djecu i mlade na kojima počiva budućnost našega naroda,  za naše bjelopoljske obitelji koje su jezgra i temelj naše župe, za naše stare i nemoćne da im Krist svojim križem i mukom ublaži njihove muke i boli i  za našu Katoličku Crkvu, za naš hrvatski narod i čitavi svijet da zavlada mir i blagostanje na čitavoj kugli zemaljskoj'', navodise u priopćenju.

Foto: Župa Presvetog srca Isusova / Održan tradicionalni Križni put Vojno-Đubrani

Zatim je župnik započeo molitvu Križnoga puta od Prve postaje i tako u pjesmi i molitvi svih 14 postaja u duljini od 5 kilometara i skoro dva sata vremena u molitvi i pobožnosti.

''Kod 14. postaje nakon molitve don Rajko je zahvalio svima koji su došli, svim organizatorima ovoga Križnoga puta, križonošama-mladićima koji su išli na čelu procesije umjereno i lijepo, zatim je zahvalio nositeljima ozvučenja koje je besprijekorno funkcioniralo, zahvalio se i časnim sestrama predmoliteljicama koje su pobožno i artikulirano predmolile Gospinu krunicu da smo i mi svi mogli za njima lijepo odgovarati, zahvalio je i ministrantima koji su vrlo odgovorno surađivali sa župnikom na ovom Križnom putu, zahvalio je i fotografu koji je sve ovo lijepo zabilježio za objavu u tisku i na portalima da se ne zaboravi, zahvalio je i ljudima koji su došli po župnika i ponijeli sve ono što je potrebito za ovu crkvenu pobožnost i na kraju zahvalio svima na lijepom i pobožnom sudjelovanju i da nismo ni u što bolje mogli upotrijebiti ovo nedjeljno poslijepodne kao u ovu pobožnost Križnoga puta'', navode dalje iz župe.

Na kraju je svima podijelio Božji blagoslov i zaželio sretan povratak kućama.

Foto: Župa Presvetog srca Isusova / Održan tradicionalni Križni put Vojno-Đubrani

Poslije su se vjernici zadržali po obližnjim proplancima u čašćenju, osvježenju i razgovoru, jer je ovaj izlazak svima dobro došao i duhovno i rekreativno.

Počastili su i župnika, pa se i on zadržao nekoliko trenutaka s ljudima u ugodnu razgovoru i čašćenju.

''Bogu hvala na svim milostima kojima nas je obasuo ovoga nedjeljnog poslijepodneva. Kad ti Bog pomogne, nitko ti ne može odnemoći, kaže naš narod'', ističu iz župe Presvetog srca Isusova Bijelo Polje - Potoci.

Kopirati
Drag cursor here to close