Macelj

Križni put: Iz povijesti treba izvući pouke

Vijesti / Svijet | 14. 05. 2021. u 12:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježavajući 76. obljetnicu Križnog puta, predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković položio je u petak vijenac i zapalio svijeću pred zajedničkom grobnicom pokraj Spomen-crkve Muke Isusove u Maclju, poručivši da je osuda zločina i pijetet prema žrtvama jedini put k zacjeljivanju rana iz prošlosti.

  / Macelj

''Pobjeda nad fašizmom, koji je i u Hrvatskoj nanio mnogo zla, bila je ključna za uspostavu demokratskih poredaka u Europi, no ponajprije u njenom zapadnom dijelu. I premda je zahvaljujući svom antifašističkom pokretu i otporu nacizmu Hrvatska iz Drugog svjetskog rata izišla kao pobjednica, trebala je čekati gotovo pola stoljeća do sloma komunizma i uspostave demokracije, da bi ostvarila svoju punu slobodu'', rekao je Plenković.

Nažalost, dodao je, strašni i masovni poratni zločini komunističkog režima također su bolno i traumatično razdoblje hrvatske povijesti.

''Stoga se danas s pijetetom prisjećamo tisuća ljudi, civila i razoružanih vojnika, koji su u kolonama smrti ubijani bez suda i zatrpani bez groba, od Bleiburga preko Tezna i duž Križnog puta'', rekao je Plenković te dodao kako povijest ne možemo mijenjati, ali da iz nje treba izvući pouke za budućnost.

''To počinje s jasnom osudom svakog totalitarnog režima i svih njihovih zločina te dužnim spomenom svake nedužne ljudske žrtve. To je jedini put k zacjeljivanju rana iz prošlosti i pogubnih podjela, za što se Vlada ustrajno zalaže, poručio je premijer Plenković i istaknuo kako bez toga nema nacionalnog jedinstva ni neopterećene budućnosti kakvu Hrvatska zaslužuje tri četvrt stoljeća nakon kraja Drugog svjetskog rata. Stoga je naša trajna zadaća da njegujući kulturu sjećanja i s današnje povijesne distance razvijamo društvo utemeljeno na demokratskim vrijednostima u kojemu tolerancija i međusobno poštovanje mogu samo osnažiti našu iskrenu ljubav za domovinu'', rekaoje hrvatski premijer.

To je, naglasio je, posebno važno radi naših mladih generacija koji će tek na poukama iz prošlosti i na vrijednostima Domovinskog rata moći graditi istinsko domoljublje i još bolju Hrvatsku.

Kopirati
Drag cursor here to close