Svečano u Čapljini

Nova hidžretska godina u Čapljini: Mi ovdje živimo svoju vjeru i čuvamo domovinu!

U ime organizatorā prisutnima se, a kojih je bilo iz mnogih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i drugih država, obratio Adem efendija Šuta, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čapljina.
Kultura / Vjera | 01. 08. 2022. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U kompleksu Kulturno-edukativnog centra Medžlisa Islamske zajednice Čapljina je u nedjelju, 31. srpnja 2022. godine, održan koncert ilahija i kasida. Održani program priređen je u povodu nastupanja Nove 1444. hidžretske godine, a u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Čapljina i BZK ''Preporod'' Čapljina.

U ime organizatorā prisutnima se, a kojih je bilo iz mnogih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i drugih država, obratio Adem efendija Šuta, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čapljina.

Efendija Šuta je istakao zadovoljstvo što se na području Općine Čapljina realizuje jedan ovakav sadržaj i što Bošnjaci ovog kraja mogu, zahvaljujući onima koji se trude prirediti nešto ovakvo, istinski uživati u blagu bošnjačkog naroda – ilahiji i kasidi, ali i živjeti svoju vjeru na prostoru koji je njihov dom, njihov zavičaj već stoljećima.

Foto: Aldin Bajrić  / Nova hidžretska godina u Čapljini

Upravo su to – živjeti vjeru i voljeti domovinu, bile i poruke izvedenih glazbenih numera od strane vrsnih interpretatora Mustafe Isakovića i Ibrahima Bilčevića, te njihove pratnje u glazbenom dijelu, a koju su činili: hafiz Omer Zulić, Mirnes Buko, Meho Selimović, Amel Džilović, Halid Hajduković i Zlatan Mušić.

Oni su kroz tekstove i melodije ilahija i kasida, posvećenih Allahu,d.ž., Poslaniku, a.s., domovini Bosni i Hercegovini, uveliko probudili emocije među mnogobrojnim prisutnim Bošnjacima i Bošnjakinjama, te ih osnažili novohidžretskim porukama.

Foto: Aldin Bajrić  / Nova hidžretska godina u Čapljini

''Želim iskoristiti priliku i zahvaliti se Medžlisu Islamske zajednice Čapljina, Izvršnom odboru Medžlisa, BZK 'Preporod' Čapljina, jer su priredili jednu ovakvu noć za sve nas. Prije izvođenja posljednje točke ovog programa, kaside Devet heroja, molim dragog Boga da nam naši šehidi uvijek osvjetljavaju put, da Uzvišeni milost podari našim vakifima, jer sve ove džamije koje vidimo okolo gradili ste vi, braćo i sestre, gradili su naši vakifi. Potrudimo se uvijek u životu da budemo vakif, pa makar taj naš vakuf bio u našim očima malehan i beznačajan. Možda je to kod Gospodara veliko! Gospodara molim da vama i vašim obiteljima podari svako dobro, puno zdravlja, vjere, ljubavi i bereketa u Novoj hidžretskoj godini'', rekao je, pri kraju programa, solista Mustafa Isaković.

Nakon izvođenja kaside ''Devet heroja'', posvećene svim borcima, šehidima i herojima Armije Republike Bosne i Hercegovine, te himne ''Jedna si, Jedina'', spektakularnim vatrometom priređenim iznad Kulturno-edukativnog centra Medžlisa Islamske zajednice Čapljina završen je program obilježavanja Nove hidžretske godine.

Kopirati
Drag cursor here to close