Nedjelja Isusova krštenja

Nemojte raskititi bor, božićno vrijeme nije gotovo

Prema Crkvi, božićno vrijeme liturgijski završava u nedjelju krštenja Isusova
Kultura / Vjera | 06. 01. 2021. u 23:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina hrvatskih katolika, ali i gradskih trgova i ulica, na blagdan Bogojavljenja (ili Sveta tri kralja) raskićuju svoje borove jer smatraju kako tada završava božićno vrijeme.

No, svake godine ponovno se javlja pitanje kad se zapravo treba skinuti bor? Prema Crkvi, božićno vrijeme liturgijski završava u nedjelju krštenja Isusova, odnosno u prvu nedjelju nakon Sveta tri kralja. Ove godine to je 10. siječnja.

U našim se krajevima ova preporuka često ne slijedi.

Stoga ljudi pogrešno zaključuju kako bor ostaje u kućama koje slave pravoslavni Badnjak i Božić.

I danas možete u nekim crkvama primijetiti i ostavljanje božićnih ukrasa sve do blagdana Svijećnice 2. veljače. Upravo tako je u Poljskoj - rimokatoličke obitelji drže bor sve do veljače.

U Vatikanu se vode time da je posljednji prestanak  božićnog slavlja na blagdan Svijećnicu ili Prikazanja Gospodinova u hramu 2. veljače.

Blagdan Prikazanja Gospodinova (Svijećnica) tradicionalno se u Crkvi slavi četrdeset dana nakon Božića. Tada se skidaju, ukrasi, drvca se spaljuju, a pepeo im se miješa s pepelom 'badnjaka'  i tada se pepeo posipa po vrtovima i poljima da zemlja boljim rodom urodi.

Kopirati
Drag cursor here to close