Prati se situacija

Napetosti državne vlasti i Katoličke crkve u Nikaragvi: Papa "zabrinut" nakon uhićenja biskupa

"Pozorno, sa zabrinutošću i boli, pratim situaciju nastalu u Nikaragvi", rekao je Sveti Otac nakon molitve Anđeoskog pozdrava.
Kultura / Vjera | 22. 08. 2022. u 07:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uhićenje biskupa Rolanda Alvareza, kritičara tamošnjeg režima.

Papa Franjo rekao je u nedjelju da je "zabrinut" zbog porasta napetosti između državne vlasti i Katoličke crkve u Nikaragvi, dva dana nakon uhićenja biskupa Rolanda Alvareza, kritičara tamošnjeg režima.

"Pozorno, sa zabrinutošću i boli, pratim situaciju nastalu u Nikaragvi", rekao je Sveti Otac nakon molitve Anđeoskog pozdrava.

"Htio bih izraziti uvjerenje i nadu da se otvorenim i iskrenim dijalogom mogu udariti temelji za miran suživot pun poštovanja", dodao je poglavar 1,2 milijarde katolika u svijetu.

Sveta Stolica je priopćila da je Nikaragva u ožujku protjerala njezina veleposlanika, prenosi Hina.

Glasnogovornica Visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku Josepa Borrella istaknula je u nedjelju da Europska unija "veoma pomno i sa zabrinutošću prati situaciju".

Bruxelles misli, opetovala je, da "Nikaragvanci moraju pronaći mirno i demokratsko rješenje svoje političke krize putem dijaloga".

Mons. Alvarez, biskup Matagalpe, uhićen je u petak nedugo poslije ponoći i "određen mu je kućni pritvor", priopćila je nikaragvanska policija koja od 4. kolovoza stoji na ulazu u biskupiju. Policija se poziva na "destabilizirajuće i provokativno" djelovanje biskupa.

S njim je odvedeno osam osoba, pet svećenika i laici, izvijestilo je Vijeće biskupskih konferencija Latinske Amerike i Kariba (CELAM).

Kopirati
Drag cursor here to close