Govori o don Luki Brkoviću

Na Mostarskom proljeću predstavljena monografija 'U službi Bogu i čovjeku'

Monografija prikazuje životni put don Luke Brkovića od rodnog Rostova, njegova obrazovanja u Đakovu, Sarajevu i Zagrebu.
Kultura / Vjera | 11. 05. 2022. u 21:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Mostarskoga proljeća 2022. - XXIV. dana Matice hrvatske u Galeriji kraljice Katarine Kosača predstavljena je monografija "U službi Bogu i čovjeku" koja govori o don Luki Brkoviću, svećeniku Vrhbosanske nadbiskupije.

Monografija prikazuje životni put don Luke Brkovića od rodnog Rostova, njegova obrazovanja u Đakovu, Sarajevu i Zagrebu te svećeničkog služenja od 1967. do 2017. godine u Tuzli, Sarajevu, Rankovićima, Solakovoj Kuli, Čajdrašu te ponovo u Sarajevu.

''Služba i djelo te praktično djelovanje svećenika don Luke Brkovića vezana je za najveće kulturno udruženje Hrvata- HKD Napredak čije smjernice i djelovanje je don Luka s osobitim ponosom propagirao, što se posebice odražavalo na potrebu ekumenizma i međusobnoga zajedništva u zlosretnim ratnim okolnostima'', kazao je predstavljajući knjigu tajnik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Ivan Vrljić.

Foto: Fena / Na Mostarskom proljeću predstavljena monografija 

Dodao je kako je snaga ove monografije i lika i djelovanja svećenika don Luke Brkovića jednostavnost ophođenja prema ljudima s dna margine i društva čije moralne norme autor iznosi kao relevantne, obzirne i Bogu ugodne.

''Cijeli autorov život je jedna velika i ogromna epopeja koja može stati u svega jednu glagolsku imenicu i dvije imenice, a to su služenje najprije Bogu, a zatim čovjeku. Sve ostalo je prazan papir na kojem životno iskustvo ispisuje nove stranice života i ljudske zbilje'', naglasio je Vrljić.

Knjiga "U službi Bogu i čovjeku" izišla je u izdanju HKD Napredak 2021. godine, a priredili su je počasni predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić i Ljubomir Lukić.

Tekstove u monografiji pisala su 24 autora, među kojima su svećenici, sveučilišni profesori, novinari, književnici, kulturni djelatnici, advokati, ekonomisti, političari, a djelo je obogaćeno i brojnim fotografijama.

''Ovu monografiju vidim i kao divnu prigodu da onaj o kome je u monografiji riječ, ali i sami autori i svi koji će listati ovu knjigu budu izazvani i potaknuti na duboku zahvalnost Bogu za sve ono lijepo ostvareno u vremenu na ovim prostorima u jednom ljudskom životu. Ipak, ni izdaleka se sve ne može pretočiti u pisanu riječ'', napisao je, između ostaloga, u predgovoru monografije kardinal Vinko Puljić, danas nadbiskup vrhbosanski u miru.

Kopirati
Drag cursor here to close