don Ivana Turudića

Mostar – Predstavljanje knjige 'Biskup Perić i međugorski fenomen'

Knjiga je podijeljena je na šest poglavlja te na kraju autor donosi zaključak, bibliografiju i dodatak - homilije mons. Ratka Perića
Kultura / Vjera | 08. 11. 2023. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak 15. studenog u 19 sati u Biskupijskom centru u Mostaru biti će predstavljena nova knjiga autora mr. don Ivana Turudića s naslovom 'Biskup Perić i međugorski fenomen. Biskupska služba poučavanja mons. Ratka Perića i međugorski fenomen’' u izdanju Crkve na kamenu.

Knjiga je podijeljena je na šest poglavlja te na kraju autor donosi zaključak, bibliografiju i dodatak - homilije mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskoga, izgovorene od 6. lipnja 1993. do 26. svibnja 2018. u župi sv. Jakova apostola starijeg.

''Don Ivan Turudić donosi iscrpan prikaz cjelo¬kupnoga pastoralnog djelovanja biskupa Ratka Perića s obzirom na međugorski fenomen. Razni dokumen¬ti, okružnice, homilije, predavanja pokazuju s ka¬kvom se velikom brigom biskup Perić posvetio čuva¬nju zdrava nauka u svojoj biskupiji, u veliku strahu i drhtanju da sam međugorski fenomen ne bi njegovo stado možda udaljio od vjere Katoličke Crkve i istom fenomenu pridavao važnost koja mu ne pripada. Vri-jednost je knjige don Ivana Turudića što ne ulazi u polemiku s "međugorskim fenomenom", nego isprav¬no znanstveno, "sine ira et studio", donosi pogled bi¬skupa Ratka Perića na cijeli fenomen te tako prepušta čitatelju da sam dođe do zaključka ili pak da sam, na temelju mnogobrojnih tekstova, barem promišlja o istom fenomenu. Ako imamo na umu Pavlovo ukaza¬nje, mogli bismo reći da je uloga biskupa Perića gle¬de "međugorskoga fenomena" bila uloga Ananije koji je primio Pavla u Damask nakon njegova obraćenja: "Ananija odgovori: 'Gospodine, od mnogih sam čuo o tom čovjeku kolika je zla tvojim svetima učinio u Jeruzalemu. On ima od velikih svećenika i punomoć okovati sve koji prizivlju ime tvoje'" (Dj 9,13-14). Kao što je Ananija sumnjao u Kristovo ukazanje Pavlu i izrazio Kristu svoju sumnju i strahove, tako je i bi¬skup Perić sumnjao u postojanje marijanskih ukaza¬nja u Međugorju. Dakle, to što netko sumnja u uka¬zanja u Crkvi, ne obezvrjeđuje njega kao kršćanina. U Crkvi su važni i ovakvi dobri sumnjivci, Ananije, koji svojom sumnjom pokazuju brigu za Crkvu. Pitanje je što bi se dogodilo i sa samim "međugorskim fenome¬nom" da Crkva nije imala ovakva Ananiju, dobroga sumnjivca u osobi biskupa Ratka Perića'', stoji u predgovoru koji je napisao prof. dr. sc. Ivica Raguž.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close