Džamija u Jeruzalemu

Izraleski sud potvrdio: Nema židovskih molitvi u prostoru Al-Aqse

Židovima je dopušteno da obilaze objekt, ali se ne smiju glasno moliti niti obavljati rituale u njemu.
Kultura / Vjera | 08. 10. 2021. u 21:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski sud u petak je podržao zabranu židovskih molitvi u prostoru jeruzalemske džamije Al-Aqsa, poništavajući presudu niže sudske instance koja je izavala bijes među Palestincima i u muslimanskom svijetu.

Aryehu Lippou, izraelskom rabinu, određena je dvotjedna zabrana posjeta objektu nakon što je prošlog mjeseca tu obavljao molitvu, ali je jeruzalemski sud poništio taj potez, navodeći da Lippova tiha molitva "nije prekršila policijske instrukcije".

Židovima je dopušteno da obilaze objekt, ali se ne smiju glasno moliti niti obavljati rituale u njemu.

Izraelska policija žalila se na odluku, a jeruzalemski oblasni sudac Aryeh Romanoff danas je podržao zabranu, navodeći da su policajci "rezonski djelovali".

Činjenica da je bilo nekoga tko je prisustvovao (Lippovoj) molitvi dokaz je da je morala biti glasna. Obnavljam odluku policijskog komandira - piše Romanoff u obrazloženju presude.

Palestinci, kao i dužnosnici u  Jordanu, Egiptu i Saudijskoj Arabiji osudili su presudu nižeg suda.

Svetinja za muslimane kao treće najsvetije mjesto islama i cijenjena među Židovima kao mjesto dva drevna hrama, džamija i njen okolni trg dugo su vremena žarišna točka u izraelsko-palestinskom sukobu.

Izrael je osvojio istočni Jerusalem uključujući i džamiju 1967., ali je Jordan čuvar islamskih svetih mjesta u gradu.

Nijedan izraelski zakon ne zabranjuje židovske molitve u Al-Aqsi, ali su od 1967. godine izraelske vlasti uvele zabranu kako bi spriječile napetosti.

U priopćenju u korist današnje policijske zabrane, izraelski ministar javne sigurnosti Omer Bar-Lev upozorio da bi promjena u statusu quo "ugrozila javni mir", prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close