Ujedinjeni narodi

Abbasov ultimatum Izraelu: za godinu mora se povući s okupiranih područja

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas poručio je sinoć da Palestinci daju još godinu roka za provedbu plana rješenja bliskoistočne krize na bazi uspostave Palestine i Izraela kao dvije neovisne države
Vijesti / Svijet | 25. 09. 2021. u 08:21 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas poručio je sinoć da Palestinci daju još godinu roka za provedbu plana rješenja bliskoistočne krize na bazi uspostave Palestine i Izraela kao dvije neovisne države, a da će potom rješenje tražiti povratkom na odluku Ujedinjenih naroda o podjeli iz 1947. godine ili putem uspostave jedinstvene države u povijesnim palestinskim granicama, javlja Anadolu Agency (AA).

Abbas se posredstvom video poruke iz Ramallaha obratio sudionicima 76. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Optuživši Izrael za nepoštivanje svih potpisanih sporazuma, Abbas je poručio da će palestinski narod nastaviti borbu za svoju sudbinu i prava.

“Okupatorskoj izraelskoj državi dajemo jednu godinu vremena da okonča okupaciju palestinske zemlje iz 1967. godine, uključujući i Istočni Al-Quds. U tom roku smo spremni na crtanje granica i rješavanje svih problema uz monitoring Bliskoistočne četvorke (Rusija, SAD, EU i UN). U suprotnom, zašto bismo nastavili priznavati Izrael koji je na palestinskim granicama iz 1967. godine“, poručio je Abbas.

On je kazao da će Palestinci u suprotnom razmotriti opciju vraćanja na plan rješenja bliskoistočne krize na bazi odluke o podjeli koju su Ujedinjeni narodi usvojili 1947. godine, a koja Palestini daje dvostruko više teritorije od granica iz 1967. godine.

Dodao je da Palestinci zasigurno neće prihvatiti nastavak izraelsku okupatorsku politiku zasnovanu na rasnoj diskriminacijama, već da će razmotriti i plan uspostave jedinstvene države na povijesnoj palestinskoj zemlji u kojoj će svi imati ista politička prava.

''Izrael treba izabrati. To su izbori koje ima pred sobom i moraju se odlučiti za nešto od toga'', upozorio je Abbas.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori prekinuti su u aprilu 2014. godine nakon što Izrael nije prihvatio palestinske zahtjeve za odobravanje povratka prognanih Palestinaca i okončanje izgradnje ilegalnih židovskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close