Zakuhava se

Židovi najavili marš u istočnom Jeruzalemu, a Palestinci "Dan Gnjeva"

Ocijenivši marš kao "provokaciju", palestinske frakcije su pozvale na "Dan gnjeva" u Gazi i Zapadnoj obali, a Hamas je zaprijetio obnovom sukoba ukoliko se marš održi.
Vijesti / Svijet | 15. 06. 2021. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krajnje desne izraelske skupine u utorak će sa zastavama marširati oko Starog grada u istočnom Jeruzalemu što bi moglo izazvati nove napetosti s Palestincima i nasilje između Izraela i islamističkog Hamasa u Pojasu Gaze.

Ocijenivši marš kao "provokaciju", palestinske frakcije su pozvale na "Dan gnjeva" u Gazi i Zapadnoj obali, a Hamas je zaprijetio obnovom sukoba ukoliko se marš održi.

Premijer izdao upozorenje

"Upozoravamo na opasne posljedice koje mogu proizaći iz namjere okupacijske sile da izraelskim ekstremističkim doseljenicima dozvoli da sutra u okupiranom dijelu Jeruzalema održe Marš zastava", napisao je na Twitteru palestinski premijer Mohamad Shtayyeh.

Prvotni se marš trebao održati 10. svibnja, uz zaobilazak muslimanske četvrti Staroga Grada, no nakon napetosti u Jeruzalemu Hamas je počeo raketirati Sveti grad, nakon čega je slijedilo 11 dana žestokih borbi.

Izraelska se vlada našla pod optužbom desnih skupina da je promjenom rute popustila Hamasu te su zakazali novu, izmijenjenu procesiju nakon primirja.

Marš, koji bi trebao početi u pola sedam navečer predstavlja izazov novoustoličenom izraelskom premijeru Naftaliju Benettu koji je u nedjelju preuzeo dužnost vođenja vlade i okončao dugogodišnju vladavinu Benjamina Netanyahua.

Odobren marš

Bennettov ministar za unutarnju sigurnost odobrio je marš u ponedjeljak, prenosi Hina.

Promjena rute ili otkazivanje procesije mogla bi Benettovu šaroliku koaliciju izložiti kritikama Netanyahua, sada u oporbi, i njegovih desnih saveznika da Hamasu dozvoljavaju pravo veta nad događajima u Jeruzalemu.

Službena ruta još nije objavljena, no mediji javljaju da će se sudionici marša okupiti na Damaščanskim vratima, zapadnom dijelu Starog grada, jednim od osam vrata kroz koja se ulazi u stari dio Jeruzalema.

Palestinci žele istočni Jeruzalem, koji uključuje Stari Grad, za svoju prijestolnicu u državi koju žele osnovati na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi.

Kopirati
Drag cursor here to close