O paradžematima

Islamska zajednica: Nema indicija o militantnim skupinama, a posebno ne 'terorističkim organizacijama'

Nekoliko manjih skupina i pojedinaca, kako se dodaje u priopćenju, nisu se odazvali pozivu Islamske zajednice u BiH na integraciju i ostali su djelovati izvan strukture Islamske zajednice, ali ih je isuviše malo da bi činili i jedan jedini džemat.
Kultura / Vjera | 14. 11. 2023. u 13:58 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Podmetanja i insinuacije koje dolaze iz entiteta RS o navodnim 'terorističkim ćelijama unutar više od stotinu paradžemata širom Bosne i Hercegovine' Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ocijenila je zlonamjernim i tendencioznim", stoji u priopćenju.

Nekoliko skupina se nije odazvalo 

Kako navode iz Islamske zajednice u BiH, oni se sustavno bave pitanjem pojedinaca i skupina koji pokušavaju organizirati vjerski život muslimana izvan njezinih okvira, javlja MINA. 

"Većina takvih skupina, kolokvijalno nazivanih 'paradžemati', 2016. godine prihvatila je propise i norme Islamske zajednice u BiH i integrirala se u njezinu strukturu", priopćila je u utorak Islamska zajednica.

Nekoliko manjih skupina i pojedinaca, kako se dodaje u priopćenju, nisu se odazvali pozivu Islamske zajednice u BiH na integraciju i ostali su djelovati izvan strukture Islamske zajednice, ali ih je isuviše malo da bi činili i jedan jedini džemat.

"Kako god, Islamska zajednica nikada nije imala indicije da se radi o bilo kakvim militantnim skupinama, a posebno ne 'terorističkim organizacijama' ili 'vojnim kampovima'.  Pokušaje da se ovo pitanje zloupotrijebi kako bi se iskonstruirala navodna opasnost od 'radikalnih islamskih/bošnjačkih skupina' Islamska zajednica smatra zlonamjernim i tendencioznim podmetanjima", stoji u priopćenju.

Pismo

Podsjetimo, zastupnici i izaslanici Parlamenta BiH izabrani iz RS-a uputili su Europskom parlamentu i američkom Kongresu pismo u kojem iznose viđenje političke situacije u BiH iznoseći tvrdnje o terorističkim ćelijama u BiH koje bi mogle biti aktivirane.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović ranije je naveo kako ne želi komentirati pismo koje su predstavnici RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH uputili američkom Senatu i Kongresu, no djelomično je upoznat s onim što su kolege Parlamentarci uputili.

''Osobno mislim da je to tema za unutarnju političku scenu koju moramo otvoriti na parlamentarnoj raspravi idući tjedan. To je sigurnosno pitanje BiH. I ne samo ono što dugo vremena pričamo o "spavačima" ili kako će to netko nazvati nego i svim drugim ugrozama koje potencijalno postoje ispred nas. Tako da ćemo u Parlamentu otvoriti to pitanje i to ćemo i mi potencirati kao predstavnici Kluba Hrvata u Domu naroda’’, rekao je Čović nakon sjednice HNS-a BiH u Mostaru.

Reakcije

Branislav Borenović iz Partije demokratskog progresa komentirajući pismo naveo je kako je "malo čudno da zastupnici političke stranke koji gledaju na SAD kao na neprijatelje ove zemlje određenim dopisima pokušavaju iskazati političke stavove".

Slaven Raguž predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) rekao je da se u BiH teške teme bacaju pod tepih.

''Na tragu ovoga što je Borenović rekao, ako postoje određene informacije o postojanju radikalističkih ili islamističkih ćelija u BiH vjerujem da su prije pisanja Kongresu obavijestili sigurnosne službe u BiH i budući da isti ti koji su to pisali više desetljeća surađuju i dio su aktualne vlasti da su poduzeli praktične mjere u cilju sprječavanja navedenog'', rekao je. Radi se o onome što je nama redovito slučaj u BiH, kaže, a to je bacanje pod tepih teških tema da bi odvratili javnost od onoga što je bitno", naveo je Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close