Parlament

Čović: 'Otvorit ćemo pitanje o utočištu islamista u BiH'

U pismu je navedeno kako je BiH već dugo utočište radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju namjeru da BiH vlada bez Srba i Hrvata.
Vijesti / Politika | 13. 11. 2023. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Djelomično sam upoznat s onim što su kolege Parlamentarci uputili, ali osobno mislim da je to tema za unutarnju političku scenu koju moramo otvoriti na parlamentarnoj raspravi idući tjedan'', rekao je Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, navodeći kako ne želi komentirati pismo koje su predstavnici RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH uputili američkom Senatu i Kongresu.

Utočište islamista

U pismu je navedeno kako je BiH već dugo utočište radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju namjeru da BiH vlada bez Srba i Hrvata.

''Siguran sam da ćemo u Domu naroda otvoriti ta pitanja. To je sigurnosno pitanje BiH. I ne samo ono što dugo vremena pričamo o "spavačima" ili kako će to netko nazvati nego i svim drugim ugrozama koje potencijalno postoje ispred nas. Tako da ćemo u Parlamentu otvoriti to pitanje i to ćemo i mi potencirati kao predstavnici Kluba Hrvata u Domu naroda’’, rekao je Čović nakon sjednice HNS-a BiH u Mostaru.

Naime, zastupnici i izaslanici Parlamenta BiH izabrani iz RS-a uputili su Europskom parlamentu i američkom Kongresu pismo u kojem iznose viđenje političke situacije u BiH iznoseći tvrdnje o terorističkim ćelijama u BiH koje bi mogle biti aktivirane.

Na početku pisma ističu da su daytonska struktura BiH i mehanizmi uspostavljeni Daytonskim mirovnim sporazumom od ključne važnosti za stabilnost BiH jer su politike upravljanja i preovlađujući pogledi na svijet tri konstitutivna naroda "veoma različiti".

"Na primjer, najveća bošnjačka politička stranka izrazito je islamističke orijentacije. Eliminiranje ustavnih elemenata podjele vlasti, dakle, nezamislivo je za Srbe i Hrvate u BiH", navodi se.

Ustav na udaru

Smatraju da je Ustav BiH na udaru visokog predstavnika i drugih stranih aktera koji, kako tvrde, centraliziraju BiH suprotno Ustavu BiH. Dodaju da se RS suprostavlja daljnjoj eroziji Ustava.

"Među onima koji pokušavaju da ukinu daytonski kompromis su političari koji predstavljaju bošnjački narod u BiH, koji često poziraju kao postnacionalistički reformatori koji zagovaraju ono što nazivaju 'građanskom državom' BiH. Nitko ne treba da se zavarava ovim verbalnim lukavstvom. Budući da Bošnjaci čine neznatnu većinu stanovništva u BiH, 'građanska' BiH koju ovi političari prizivaju bila bi zemlja kojom bi za Bošnjake vladali Bošnjaci. Navedene nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka, kao i stalna nastojanja da ostvare prevagu u institucijama vlasti u BiH, potvrđuju njihovu namjeru da vladaju BiH bez Srba i Hrvata", stoji u pismu.

Autori tvrde da RS nastavlja da podržava nastojanja BiH da postane članica Europske unije i provede reforme neophodne da se to postigne.

"Značajan napredak koji je BiH nedavno postigla u reformama neophodnim za početak pregovora o članstvu u EU pokazuje šta domaći lideri u BiH mogu postići kada im se ostavi prostor za dogovor", navodi se.

Dodaju da bi za ulazak u EU bilo neophodno zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

"Druga reforma koja je očigledno potrebna da bi BiH krenula naprijed na putu ka članstvu u EU je da suci Ustavnog suda BiH budu državljani BiH umjesto da strani suci sa rezerviranim pozicijama čine blok koji ima prevagu", stoji u pismu.

Smatraju da je EU s pravom navela da je zamjena stranih sudaca jedan od 14 ključnih prioriteta za europske integracije BiH i da ova reforma mora biti završena bez odlaganja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close