Skretanje pažnje?

Borenović o pismu Kongresu SAD-a: Teško je shvatiti da pišete "neprijatelju"

"Malo je teško shvatiti da pišete "neprijatelju" i da na taj način skrećete pažnju s onoga što je ključno a to je da su odgovorni za stanje u zemlji'', rekao je Borenović.
Vijesti / Politika | 13. 11. 2023. u 15:00 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Malo je čudno da zastupnici političke stranke koji gledaju na SAD kao na neprijatelje ove zemlje određenim dopisima pokušavaju iskazati političke stavove. Malo je to teško za razumjeti'', kazao je Branislav Borenović iz Partije demokratskog progresa komentirajući novinarima pismo koje su vlasti Republike Srpske poslali američkim kongresmenima i senatorima o tome da je BiH utočište radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju namjeru da u BiH vladaju bez Srba i Hrvata.

Malo neprijatelj, malo prijatelj

''Imate stav političke stranke da je jedna zemlja vaš neprijatelj i onda se određenim dopisima obraćate toj zemlji. Vrlo je važno reći da su zastupnici SNSD-a ne samo vlast u RS-u nego i u BiH. Oni su predstavnici vladara ove zemlje i čak imaju i najvažnije mjesto jer zahvaljujući podršci njihovog koalicijskog partnera iz trojke dobili su četvrtog delegata u Domu naroda PS BiH i ključ u ruke BiH'', kaže Borenović.

Smatra da niti jedan zakonodavni materijal ne može proći bez njih što znači - najviša odgovornost u BiH dolazi iz SNSD-a, ali i Trojke i HDZ-a da isporuče rezultate.

''U svakom slučaju legitimno je pravo da piše i priopćava svoje stavove. Malo je teško shvatiti da pišete "neprijatelju" i da na taj način skrećete pažnju s onoga što je ključno a to je da su odgovorni za stanje u zemlji'', rekao je Borenović.

Slaven Raguž predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS), koja se danas sastala s PDP-om, da bi uputili inicijativu za uvođenje tehnoloških poboljšanja izbornog procesa na lokalnim izborima 2024. godine, rekao je da se u BiH teške teme bacaju pod tepih.

Ako postoje informacije, obavijestiti vlasti u BiH

''Na tragu ovoga što je Borenović rekao, ako postoje određene informacije o postojanju radikalističkih ili islamističkih ćelija u BiH vjerujem da su prije pisanja Kongresu obavijestili sigurnosne službe u BiH i budući da isti ti koji su to pisali više desetljeća surađuju i dio su aktualne vlasti da su poduzeli praktične mjere u cilju sprječavanja navedenog'', rekao je.

Radi se o onome što je nama redovito slučaj u BiH, kaže, a to je bacanje pod tepih teških tema da bi odvratili javnost od onoga što je bitno.

''Po meni je ovo naše prioritet koji će riješiti problem ako postoji korupcija u obavještajnom sustavu kao što smo u FBiH već i imali. Ako imaju te informacije neka obavijeste vlasti. To je tipično odvraćanje javnosti i politiziranje'', rekao je.

Pitanje o utočištu islamista na Parlamentu

I Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, naveo je kako ne želi komentirati pismo koje su predstavnici RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH uputili američkom Senatu i Kongresu, no djelomično je upoznat s onim što su kolege Parlamentarci uputili.

''Osobno mislim da je to tema za unutarnju političku scenu koju moramo otvoriti na parlamentarnoj raspravi idući tjedan. To je sigurnosno pitanje BiH. I ne samo ono što dugo vremena pričamo o "spavačima" ili kako će to netko nazvati nego i svim drugim ugrozama koje potencijalno postoje ispred nas. Tako da ćemo u Parlamentu otvoriti to pitanje i to ćemo i mi potencirati kao predstavnici Kluba Hrvata u Domu naroda’’, rekao je Čović nakon sjednice HNS-a BiH u Mostaru. 

Kopirati
Drag cursor here to close