Pet autobusa

Hercegovački vjernici hodočastili u Bosnu

"Vi ste", kako je poručio vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko Puljić, "zajedno sa svojim župnikom fra Mariom svjedoci kao je povezanost Hercegovine s Bosnom neraskidiva i duboka".
Kultura / Vjera | 05. 04. 2022. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu 2. travnja, održano je hodočašće župljana s Kočerina u Bosnu.

Na put je u ranim jutarnjim satima krenulo 247 vjernika u pet autobusa. Prvo odredište bila je sarajevska prvostolnica/katedrala. Župljane je pozdravio katedralni župnik don Oliver Jurišić.

Potom je bilo misno slavlje koje je isključivo za hodočasnike s Kočerina predslavio kardinal i vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko Puljić.

Kardinal je očito radostan i ohrabren potpuno ispunjenom katedralom kazao da je to hodočašće proročki znak u ovom vremenu kad nam je potrebno zajedništvo i razumijevanje.

"Vi ste", kako je poručio, "zajedno sa svojim župnikom fra Mariom svjedoci kao je povezanost Hercegovine s Bosnom neraskidiva i duboka".

U ime hodočasnika kardinalu je riječi zahvale uputio organizator tog pohoda fra Mario Knezović, župnik s Kočerina. Tom prigodom je kardinalu uručena posebna slika Gospe koja upućuje poljubac malenome Isusu. Vjernici su pri odlasku iz katedrale načinili fotografiju s uzoritim kardinalom Puljićem i prošetali se gradom.

Nastavak hodočašća bio je u Franjevačkome samostanu u Kreševu. Gvardijan fra Josip Tomas je u crkvi vjernicima progovorio o bogatoj prošlosti samostana, ali i sadašnjosti župe i Kreševa.

Hodočasnici su ostali zadivljeni Franjevačkim muzejom koji krije brojnu sačuvanu baštinu franjevaca i vjernoga puka.

Nakon Kreševa hodočasnici su se uputili u Franjevački samostan u Fojnici. Domaćin im je bio fra Zvonimir Batista, đakon. On je vjernicima u crkvi ispričao najvažnije detalje koji se vežu uz franjevačku prisutnost i djelovanje.

Prenoseći im pozdrave gvardijana fra Mirka Majdandžića, đakon je pozvao prisutno razgledati Franjevački muzej i knjižnicu. Sve je u Fojnici zaključeno uz domaćinski čaj, šljivu i jabukovaču. S pogledom na panoramu Fojnice hodočasnici su puni dojmova o ljepotama Bosne pošli na povratak u svoju župu Kočerin.

Kopirati
Drag cursor here to close