Predrasude

Europa: Tko ima loše mišljenje o Židovima?

Oko 28 posto anketiranih Grka, 26 posto Poljaka i 25 posto Austrijanaca rekli su da "osjećaju sve veću odbojnost prema Židovima zbog izraelske politike".
Kultura / Vjera | 12. 10. 2021. u 16:00 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčka, Poljska i Madžarska su europske zemlje u kojima su predrasude o Židovima najraširenije, pokazuje anketa provedena u 16 zemalja i objavljena u utorak u povodu godišnje konferencije Europske židovske udruge (EJA).

Anketa koju je naručila Liga za djelovanje i zaštitu (APL), koja surađuje s EJA-om, pokazuje da više od trećine ispitanika u Grčkoj i u Poljskoj (36 posto) te 30 posto u Madžarskoj misle da se "Židovi neće nikada potpuno integrirati u društvo", navodi Hina.

U postojanje "tajne židovske mreže koja utječe na politiku i na gospodarstvo u svijetu" vjeruje 58 posto Grka, 39 posto Madžara i 34 posto Slovaka koji su sudjelovali u anketi kojom je bilo obuhvaćeno 16.000 ljudi i čiji su prvi rezultati objavljeni 2020.

Oko 36 posto anketiranih Grka, 27 posto Madžara i 23 posto Poljaka imaju "loše mišljenje" o Židovima, a taj je udio u Njemačkoj 11 posto, u Francuskoj 8 posto, u Švedskoj i Velikoj Britaniji tek 3 posto i u Nizozemskoj 2 posto.

U trima potonjim zemljama holokaust se najmanje relativizira, pokazuje anketa koja je sadržavala 70 pitanja.

Oko 28 posto anketiranih Grka, 26 posto Poljaka i 25 posto Austrijanaca rekli su da "osjećaju sve veću odbojnost prema Židovima zbog izraelske politike".

Rabin Slomo Koves, osnivač APL-a, ipak ističe da se anketa tiče samo predrasuda o Židovima i da je trebalo uzeti u obzir brojne izgrede i napade na njih kao i mišljenje o židovskoj populaciji u pojedinoj zemlji kako se ne bi stvorila "potpuno kriva slika" situacije.

"Primjerice, (iz ankete) proizlazi da su predrasude u Grčkoj najraširenije, ali ne mislim da je Grčka najmanje sigurna za Židove", komentirao je na tiskovnoj konferenciji.

"Zabrinjavajući rezultati ankete pokazuju da je antisemitizam čvrsto ukorijenjen u Europi", ocijenio je rabin Menachem Margolin, predsjednik EJA-e koji predviđa da će se na ovoj konferenciji donijeti akcijski plan s deset točaka.

Anketu je u prosincu 2019. i u siječnju 2020. institut Ipsos proveo u Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Francuskoj, Grčkoj, Madžarskoj, Italiji, Latviji, Nizozemskoj, Poljskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Španjolskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close