Tradicionalni iftar Vojnog muftije

Dužnosnici vojnog, diplomatskog i političkog vrha BiH zajedno iftarili

Dužnosnici vojnog, diplomatskog i političkog vrha BiH zajedno iftarili
Kultura / Vjera | 13. 04. 2022. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Ureda Vojnog muftije a pod pokroviteljstvom ministra obrane BiH dr. Sifeta Podžića, u Domu OS BiH je 12.04.2022. godine u prisustvu brojnih predstavnika vojnog, diplomatskog, političkog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini, ali i gostiju iz inozemstva upriličen tradicionalni iftar Vojnog muftije.

Pored ministra obrane BiH, Sifeta Podžića i njegovog zamjenika Mije Krešića, iftaru su prisustvovali i zamjenik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Enes Ljevaković, nadbiskup Vrhbosanski msn dr. Tomo Vukšić,načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Senad Mašović, ministar sigurnosti BiH dr. Selmo Cikotić, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović , zapovjednica NATO stožera u Sarajevu, brigadna generalica Pamela L. McGaha, muftija sarajevski dr. Nedžad ef. Grabus, glavni kapelan USEUCOM pukovnik Kleet Barcly, vojni ataše Ujedinjenog Kraljevstva u BiH pukovnik Scott Tait, predstavnici ODC-a Veleposlanstva SAD u BiH, kao i drugi brojni gosti.

Tradicija

Prisutnima se tijekom iftarskog programa prigodnim riječima obratio domaćin vojni muftija Hadis- ef. Pašalić, zahvalivši se gostima za prisustvo iftaru.

Posebno je zahvalio ministru obrane Bosne i Hercegovine i njegovim zamjenicima, kao i načelniku Zajedničkog stožera Oružanih snaga, koji su i pored ograničenog budžeta, omogućili organizaciju na stotine iftara i sehura na dnevnom nivou za pripadnike Oružanih snaga. 

"Večerašnji iftar također ne bi bio moguć bez njihovog odobrenja i njihove podrške. Uvjeren sam da će isto tako i blagdani Uskrs i Vaskrs biti obilježeni, čime ćemo nastaviti tradiciju koju godinama njegujemo u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama", naveo je. 

Muftija Pašalić je u svom govoru podsjetio na riječi poslanika Muhammeda a.s. u kojima stoji da: "Postaču neće biti odbijena ni jedna dova koju uputi Uzvišenom Bogu prilikom iftara".

"Pozivam sve vas da u našim molitvama molimo za mir. Oslonimo se na Boga, On voli one koji se na Njega oslanjaju. Dragi Bog nas neće pitati za ono što nismo mogli učiniti, nego za ono što smo mogli a nismo htjeli. Na našoj generaciji je veliki izazov, da sačuvamo mirnu Bosnu. Svima onima koji nam u tome žele pomoći, ispružimo naše ruke, radimo to iskreno i čistog nijeta, a rezultat je kod Boga", poručio je vojni muftija Hadis-ef. Pašalić.

Smisao, nada, perspektiva

Tijekom iftarskog programa prisutnima se obratio glavni kapelan Misije EUCOM-a Kleet Barcley koji je kazao kako post pomaže pojedincu da nauči samokontrolu i da ne postane rob apetita, želja ili emocija.

"Kao kršćanin, ja također postim iz sličnih razloga i doživljavam slične rezultate. Post je fizički čin samoodricanja koji može priuštiti duhovne gozbe. Prava religija gradi vrijednosti kao što su ljubav, empatija, jedinstvo, sklad i poštovanje drugih. Religija izgrađuje karakter koji traži dobrobit drugih čak i po cijenu značajne osobne žrtve. Religija stvara odgovornost prema višoj sili. Religija daje smisao, nadu i perspektivu", poručio je.

Foto: PR / Tradicionalni iftar Vojnog muftije

Glavni kapelan EUCOM-a će u srijedu imati radni sastanak s predstavnicima Vjerske službe u MO BIH na kojem će sudjelovanje zauzeti predstavnici Ureda Katoličkog dušobrižništva, Ureda Pravoslavnog dušebrižništva, kao i Ureda Vojnog muftije u MO BiH.

Vojni muftija Hadis-ef. Pašalić u okviru iftarskog programa, dugogodišnjem upravniku restorana u Domu Oružanih snaga Mustafi Lepiću, koji će uskoro biti umirovljen uručio je poseban poklon, kao vid zahvalnosti za sve iftare koje je pripremao kroz godine.

Kopirati
Drag cursor here to close