Pobožnost 15 četvrtaka

Drugi četvrtak sv. Riti, zagovornici u bespomoćnim i beznadnim slučajevima

Petnaest četvrtaka svetoj Riti nastali su iz pučke pobožnosti u spomen na 15 godina svetičine stigmatiziranosti, tijekom kojih je svetica na čelu nosila stigmu Kristova trna.
Kultura / Vjera | 15. 02. 2024. u 17:13 L.Č. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti zaštitnici bezizlaznih i nemogućih slučajeva uz devetnicu najpoznatija je pobožnost ovoj velikoj katoličkoj svetici iz Italije.

Iako je pobožnost započela prošli četvrtak, tko želi može i ovaj četvrtak započeti moliti pa završiti u tjednu kada se slavi sv.Rita.

Zagovornica u bespomoćnim i beznadnim slučajevima

Sveta Rita poznata je kao svetica nemogućeg i zagovornica u bespomoćnim i beznadnim slučajevima. Petnaest četvrtaka priprave za svetkovinu sv. Rite nastali su iz pučke pobožnosti u spomen na 15 godina svetičine stigmatiziranosti, tijekom kojih je svetica na čelu nosila stigmu Kristova trna.

Ta se pobožnost osobito proširila Italijom i u inozemstvu nakon što je papa Lav XIII. 24. svibnja 1900. proglasio Ritu sveticom.

Preporuka za obavljanje pobožnosti

U ovoj pučkoj pobožnosti, ističe se vrijednost evangelizacije i rasta u kršćanskom životu. Pobožnost započinje u veljači i traje do 22. svibnja, kada je svetkovina sv. Rite. Svakog četvrtka u tijeku obavljanja pobožnosti preporučuje se:

  • Sudjelovati na svetoj misi
  • Moliti se sam ili u zajednici prema ovdje navedenim molitvama
  • Provoditi tjedno djelo obraćenja
  • Ispovijedati se, po mogućnosti jednom mjesečno.

Iz života sv. Rite
Vremena u kojima je živjela sveta Rita bila su teška i puna izazova. Oskudica, ratovi i nasilje svih vrsta bijahu česta pojava. Sljedeći primjer svojih roditelja Rita bijaše mirotvorac i u obitelji i u društvu, radeći za dobro i mir.  Rita je prepoznatljiva po učenju zajedništvu sa svim osobama dobre volje.

Kopirati
Drag cursor here to close