Mostar

Dolazak patrijarha Porfirija - velika radost za pravoslavne vjernike u Hercegovini

Patrijarh Porfirije posjetit će Eparhiju zahumsko-herecgovačku i primorsku i Mostar 23. i 24. rujna povodom osvećenja saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.
Kultura / Vjera | 21. 09. 2023. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Patrijarh Porfirije posjetit će Eparhiju zahumsko-herecgovačku i primorsku i Mostar 23. i 24. rujna povodom osvećenja saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

''Velika je radost za mene kao sveštenika i za našu zajednicu u Mostaru i dolini Neretve za sve pravoslavne vjernike u Hercegovini dolazak patrijarha srpskog Porfirija te će to Mostaru imati značaj za duhovnu obnovu naroda koji živi na ovom području, koji će doći da ga dočeka. Obnovom Sabornog hrama, kojom se i dalje bavimo, bavimo se i obnovom duhovnog života i uopće života kako u Mostaru, tako i u cijeloj Hercegovini. U tom smislu će nam mnogo značiti podrška i dolazak njegove svetosti'', rekao je to Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić na konferenciji u Vladičanskom dvoru.

Nakon 90 godina

Istaknu je kako je ova posjeta značajnija i ako uzmemo u obzir činjenicu da je posljednji put neki od poglavara srpske pravoslavne crkve služio liturgiju u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru 1933. godine.

''Točno 90 godina nakon, liturgiju će služiti patrijarh Porfirije. Bila je zamisao da do ove godišnjice obilježavanje 150 godina od osvećenja da će biti i osvećenje Sabornog hrama ali nismo uspjeli završiti sve radove. Bilo je tu raznih faktora, bilo je onih realnih koji su nas zaustavili kao što je bila pandemija korona virusa koja nas je usporila'', dodao je.  

Kojić je istaknuo kako ih raduje da dio organizacije rade u suradnji s Gradom Mostarom te će donatorski ručak, koji planiraju, vratiti nadu da se ova crkva može obnoviti.

Još uvijek dosta posla

''Da vratimo Gradu Mostaru njegov simbol, što crkva pored Starog mosta i jest. Ona je sada osvjetljenja, ima svoju fasadu, no dosada je urađeno nekih 40 posto, te nam još uvijek preostaje dosta posla. Zbog tog smo se opredijelili da u proslavi ovog velikog jubileja napravimo jedan donatorski ručak gdje smo pozvali sve dužnosnike iz zemalja regije'', istaknuo je i dodao kako očekuju i velik odaziv jer je Saborna crkva važna, ne samo za Mostar koji se ne može smatrati obnovljenim gradom, bez obnove ove crkve i jer je jedini vjerski objekt ovog karaktera u regiji zahvaćenog ratom koji još uvijek čeka na svoju obnovu.

Zadovoljstvo ovim događajem istaknuo je i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Velibor Milivojević te je naglasio kako će Mostar, konačno nakon toliko vremena imati patrijaršijsku službu u ovom prelijepom hramu.

''Grad Mostar je prepoznao značaj ove posjete, obnove hrama Svete Trojice te se odazvao ovom pozivu i zajednički sudjeluje u organizaciji ovog događaja. Jubilej od 150 godina od osveštenja ovog hrama govori nam o prošlom vremenu ali i o snazi naroda i kulturi vjere što se u tim godinama u Mostaru i događalo'', istaknuo je Milivojević.

Dodao je kako je Grad u zadnje dvije godine prepoznao značaj obnove ovog hrama te je potpomogao sa 600 tisuća KM, te se nada kako će u budućnosti bar ovako, ako ne i značajnije, pomoći oporavak i objekata ali i duhovnosti srpskog naroda.  

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close