Nedjelja Muke Gospodnje

Cvjetnica u Bijelom Polju

Vjerni je puk skrušeno pratio i sudjelovao u svečanim obredima.
Kultura / Vjera | 03. 04. 2023. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cvjetnica – Nedjelja Muke Gospodnje, kad se spominjemo Gospodnjeg ulaska u Jeruzalem, u Bijelom Polju, 2. travnja 2023. osvanula je sunčana i lijepa, pravi malo oštriji proljetni dan. Kod bjelopoljske crkve okupio se silan svijet sa svih strana, poneki su došli i u kratkim rukavima. Nekoliko stotina vjernika s maslinovim grančicama u ruci ispunilo je crkvu, prostrano župno dvorište i plato ispred crkve. Sv. Misu u 11:00 sati predvodio je i na početku maslinove grančice blagoslovio bjelopoljski župnik don Rajko.

Foto: PR / Cvjetnica u Bijelom Polju

U 11,00 sati zazvonila su sva tri bjelopoljska zvona i najavila svečano slavlje, poslije, kad je na zvoniku otkucalo 11,00 sati uputila se procesija iz sakristije na glavni oltar predvođena ministrantima njih 15-ak, na čelu je išao veliki križ zastrt ljubičastim platnom, okićen maslinovim grančicama i upaljenim svijećama, koji su nosili bjelopoljski mladići u svečanim tunikama, zatim ostali ministranti, pa župnik. Za vrijeme izlaska na oltar Veliki pjevački zbor  intonirao je ulaznu pjesmu: 'Hosana Davidovu sinu, blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje'. Vjerni je puk skrušeno pratio i sudjelovao u svečanim obredima.

Foto: PR / Cvjetnica u Bijelom Polju

Na početku je župnik sve nazočne lijepo pozdravio i predstavio liturgijski program dana, zatim je blagoslovio maslinove grančice na pripravljenom mjestu za potrebe Crkve, koje će biti spaljene na Čistu srijedu i tim pepelom vjernici će se pepeljati na početku sljedeće korizme, a potom je blagoslovio i maslinove grančice koji je vjerni puk držao u svojim rukama za svoje obiteljske potrebe.

Foto: PR / Cvjetnica u Bijelom Polju

Poslije blagoslova maslinovih grančica župnik je navijestio prigodno Evanđelje i najavio svečanu procesiju koja je krenula iz župne crkve, na plato pred crkvom, pa prema župnoj kući: naprijed je išao križ zastrt ljubičastim platnom i okićen maslinovim grančicama praćen s dvije upaljene svijeće, zatim sva školska djeca, pa puk Božji iz crkve, te 15-ak ministranata, župnik, pjevači i na kraju preostali puk Božji, koji je bio pred crkvom.

Foto: PR / Cvjetnica u Bijelom Polju

Procesija je krenula ispred crkve prema župnoj kući, te izišla na nogostup uz glavnu cestu, pa s gornje strane crkve pokraj Spomenika ušla u crkveni prostor, zatim na plato pred crkvom i svečano ulazila u crkvu pjevajući prigodne pjesme i psalme.

Župnik je izmolio Zbornu molitvu i nakon toga je slijedila sv. Misa uobičajenim redom. Služba riječi u kojoj su sudjelovali mladi koji su vrlo razgovjetno pročitali misna čitanja. Muka Isusova je lijepo i pobožno pročitana sa svim pratećim ulogama što su vjernici s velikom pobožnošću pratili i proživljavali. Obred sv. pričesti trajao je prilično dugo jer je dan prije bila župna ispovijed pa se sav okupljeni puk pričestio.

Foto: PR / Cvjetnica u Bijelom Polju

Nakon sv. Mise svijet se kratko zadržao pred crkvom u ugodnom razgovoru i druženju, a onda su se svi uputili svojim kućama na obiteljski ručak. ''Bogu hvala na ovako jednom lijepom i pobožnom danu Cvjetnice na početku Velikog tjedna u Bijelom Polju'', poručuju iz Župe.

Kopirati
Drag cursor here to close