Župa svetog Ante

Blagoslov obnovljene crkve u Gračacu 26. studenoga

Župa svetog Ante Gračac osnovana je 1837. godine, a od osnutka je prošla kroz tri društveno politička sustava, te su u vezi s tim postojale tri lokacije za crkvu.
Kultura / Vjera | 08. 11. 2017. u 11:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Crkva svetog Ante Gračac

Obnova crkve svetog Ante u Gračacu u završnoj je fazi, a blagoslov obnovljene crkve, koji će biti upriličen 26. studenoga, predvoditi će pomoćni vrhbosanski biskup dr. Pero Sudar.

Župnik fra Mato Topić kazao je kako se u vrijeme kada je izgrađena ta crkva gradilo prema ondašnjim mogućnostima i standardima, pa je tako strop izgrađen od trstike i druge drvene građe te je njegov vijek trajanja ubrzo došao svom kraju.

''Zbog lošeg stanja stropa ove godine, nakon krizme, početkom svibnja, pristupili smo rekonstrukciji unutrašnjosti crkve. Pola godine misa je bila u župnoj dvorani koju smo izgradili ranije. Sve smo temeljito obnovili osim bakarnog krova i vanjskih zidova. Obnovljeni su strop, prozori, pod, oltar, tabernakul, ambon i kipovi'', kazao je fra Mato.

U okviru obnove unutrašnjosti crkve uklonjeni su stupovi, oltar je izradio akademski kipar Petar Dolić, a na samom oltaru uklesan je simbol koji se često može vidjeti na tetovažama ramskih žena.

Također, kipar Dolić izradio je i tabernakul kao i ambon, a trenutno izrađuje i Gospin kip kao i kip svetog Ante. Za oslikavanje oltarne freske te za vitraje na prozorima pobrinuo se umjetnik Đuro Seder.

Župa svetog Ante Gračac osnovana je 1837. godine, a od osnutka je prošla kroz tri društveno politička sustava, te su u vezi s tim postojale tri lokacije za crkvu.

Prvobitna crkva bila je gotovo 60 godina u Trišćanima. To je bila samo kapela gdje su se dijelili sakramenti, dok se misa slavila pod kestenom.

Dolaskom Austrougarske, 1893. godine izgrađena je crkva uz samu cestu i rijeku Ramu, koja je postojala sve do 1954. Godine i izgradnje hidroakumuacija Jablaničko jezero, a na tom lokalitetu danas se nalazi teren za odbojku i kupalište.

Sadašnja crkva završena je 1959. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close