poseban događaj

Betlehemsko svjetlo na Buškom jezeru

Kultura / Vjera | 20. 12. 2015. u 07:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dolazak Betlehemskog svjetla je poseban događaj koji, kako kaže prior samostana o. Zvonko Martić, već petu godinu stiže u Karmel.

Dolazak Betlehemskog svjetla započeo je sasvim spontano povezivanjem sa izviđačima iz Splita da bi sada to već postala tradicija ovoga samostana.

I ove godine Betlehemsko svjetlo okupilo je mnoštvo vjernika koji su plamičak ovoga Svjetla ponijeli u svoje obitelji.,piše Tomislavcity.

Prigodom dolaska Betlehemskoga svjetla u samostanskoj crkvi priređen je lijep i sadržajan božićni program u izvedbi učenika Osnovne škole Stjepana Radića. Nazočni su mogli pogledati i izložbu jaslica koje su uradili duvanjski gimnazijalci uz mentorstvo prof. Ilije Skočibušića, ali i više čuti o humanitarnoj akciji 'Deset za deset':

''Ovo je akcija u akciji i samo da se ona dogodila to bi bilo dovoljno, kazao je o. Zvonko. Naime, deset jaslica otkupilo je Ministarstvo financija Hercegbosanske županije i općina Tomislavgrad a darovat će ih humanitarnoj udruzi 'Kap ljubavi', koja će ih potom uručiti onim obiteljima koja jaslice nemaju''.

Tomislavcity podsjeća da je u Karmelu ove godine počela humanitarna akcija 'Deset za deset', koju je u povodu desete obljetnice djelovanja karmelske zajednice na ovim prostorima organizirao Samostan - duhovni centar 'Karmel sv. Ilije', s ciljem pružanja pomoći za školovanje deset djevojčica bez roditelja u afričkome Beninu. Cilj akcije je prikupiti deset tisuća maraka u tu svrhu. U spomenutu humanitarnu akciju odmah su se uključili učenici Osnovne škole Stjepana Radića Prisoje i njezine područne škole, Gimnazija Marka Marulića u Tomislavgradu, a pridružit će im se i Srednja ekonomska škola u Livnu.

Sinoćnjem događaju u Karmelu nazočila je i gospođa Ivanka Čugura, rodom iz okolice Varaždina koji veći dio života živi u Njemačkoj odakle je i krenula akcija za pomoć u školovanju afričkih djevojčica bez roditelja.

''Sve je počelo 2013. godine kad sam upoznala velečasnoga Odilona iz Benina koji je izrazio želju osnivanjem sirotišta za nezbrinutu djecu bez jednoga ili oba roditelja. Moji susjedi Nijemci, koji su sa mnom živjeli 40 godina na istoj adresi u Stuttgartu, nakon svoje smrti ostavili su mi sav svoj imetak od kojeg sam napravila zakladu. Vodi je Caritas, a ja mogu određivati projekte koje smatram dobrima i vrijednima prema svrsi moje zaklade, i tako je nared došao Benin. Tamo je ove godine završena zgrada koja može primiti 50 djece, a preuzet će je biskupijske sestre iz Benina. U taj dom ušlo je prvih deset djevojčica i pomalo se u njemu već formira život. Ovoga ljeta s tom akcijom upoznat je i o. Zvonko koji je odlučio organizirati prikupljanje pomoći za školovanje tih djevojčica u prvoj godini'', dodaje Čugura. S o. Zvonkom u subotu je izrazila veliku zahvalnost svim sudionicima akcije 'Deset za deset', osobito učenicima koji su se uz prikupljanje novčanih sredstava angažirali i oko lijepe blagdanske priredbe.

Uistinu, učenici OŠ Stjepana Radića iz Prisoja i područnih škola iz Stipanića, Grabovice i Kazaginca svojim nastupom razgalili su srca i uljepšali predblagdansko vrijeme okupljenim sumještanima koji su ih u više navrata nagradili pljeskom.

''Dobro su uvježbani zahvaljujući svojim učiteljicama, imali su nekoliko proba i priredbi, a uskoro će imati nastup i u staračkome domu u Renićima. Sve to govori o jednoj kvaliteti koja doprinosi i nastavi, ali i druženju kojim možemo razveseliti druge. Ono što me osobno raduje što jako dobro surađujemo, niti djeci niti prosvjednim djelatnicima ove škole ništa nije potrebno reći dvaput'', pohvalno je za kolege i učenike kazao ravnatelj ove škole Tiho Baković dodajući da ovo nije prvi put kako se uključuju u humanitarne akcije na području tomislavgradske općine. I duvanjski gimnazijalci kao i njihov prof. Ilija Skočibušić potvrdili su da im je bilo zadovoljstvo sudjelovati u ovoj velikoj akciji, a izradom jaslica za potrebne pokazali su svoju kreativnost, kao i iskrenu želju da se pomogne potrebnima.

Kopirati
Drag cursor here to close