Lijepa tradicija na Bogojavljenje

Plivanje za časni krst na rijeci Neretvi

“Za sada ima preko 20 prijavljenih iz Mostara, ali i cijele Hercegovine. Pozivam sve zainteresirane da dođu na liturgiju, pričeste se i prijave za plivanje“, kaže Branimir Borovčanin
Kultura / Vjera | 18. 01. 2020. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Srpska pravoslavna crkvena općina Blagaj i ove godine na Bogojavljenje organizira plivanje za Časni krst, na rijeci Neretvi u mostarskom naselju Ortiješ.

Paroh blagajski Branimir Borovčanin kaže da će uoči plivanja biti održana liturgija u kapeli Svetog despota Stefana Lazarevića i prepodobne Evgenije u Ortiješu u nedjelju u 9 sati.

“Za sada ima preko 20 prijavljenih iz Mostara, ali i cijele Hercegovine. Pozivam sve zainteresirane da dođu na liturgiju, pričeste se i prijave za plivanje“, kaže Borovčanin za TopPortal.

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje u Mostaru je prvi put održano 2017. godine u Neretvi.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja 19. siječnja Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Krista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj, koji je ljude krštavao, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Na ovaj praznik u hramovima se osveštava vodica, koja se smatra ljekovitom, a jedan od običaja je i plivanje za Časni krst.

Kopirati
Drag cursor here to close