Stoji grad...

Mostarski biskup, zbor i orkestar na Danu sjećanja u Vukovaru

Misu na Memorijalnom groblju predvodio je mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić, koji se u snažnoj propovijedi spomenuo stradanja, ali i potrebe za pomirenjem.
Kultura / Vjera | 20. 11. 2019. u 10:30 Bljesak.info
Dragan Filipović - Vjernim mrtvim

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Vukovaru je u ponedjeljak obilježen Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Obilježavanje obljetnice stradanja ove je godine posebno povezalo gradove Vukovar i Mostar. Misu na Memorijalnom groblju predvodio je mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić, koji se u snažnoj propovijedi spomenuo stradanja, ali i potrebe za pomirenjem.

Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija / Mostarski biskup, zbor i orkestar na Danu sjećanja u Vukovaru

Govoreći o Vukovaru, usporedio ga je sa posljednjim bojnim redom Termopilskog klanca sa svojim spartanskim kraljem Leonidom i 300 njegovih suboraca koji su se 500 godina prije Krista suprostavili velikom Perzijskom Carstvu, „i kojih je, kako i sam vojskovođa reče, ‘za smrt bilo previše’, a ‘za slave nije trebalo više’“, spomenuo je biskup Perić i nastavio kako i „pred jednom takvom ekspanzijom – da navedemo ovaj naš komemorativni događaj – stoji grad Vukovar sa svim popratnim gradovima i selima istočne Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema. Stoji grad sa svojih više-manje 2.000 branitelja i svojim Leonidom na čelu, koji je svjestan da ih je za smrt previše, a za domovinski ponos i diku i ne bi trebalo više; svaka je prava žrtva za pravu slobodu i sve na veću slavu Božju.”

"Iako mi na ovim prostorima ne vidimo da su sve nepravde ispravljene i istine otkrivene, već smo doživjeli onu biblijsku: gdje se bio umnožio grijeh razaranja, nadmoćno izobilova milost izgradnje. Bog veličanstveno pokaza da ne potpisuje ničiju nepravdu, ničiju neistinu, ničiju mržnju, čija god ona bila! Jer u Boga je vaga pravde, svjetlo istine i mjera ljubavi. On je na strani onoga tko čini pravdu, tko govori istinu i tko uzvraća ljubavlju na ljubav, tkogod on bio", rekao je u propovijedi mostarski biskup.

Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija / Mostarski biskup, zbor i orkestar na Danu sjećanja u Vukovaru

Dva autobusa mostarskih glazbenika, još su se u nedjelju uputila prema Valpovštini, na istoku Slavonije. Akademski zbor Pro musica iz Mostara, koji vodi don Dragan Filipović, te Tamburaški orkestar Mostar, pod vodstvom Davora Kožula, u nedjelju su pjevali na večernjoj Misi u Belišću, te zatim održali i prigodan koncert, koji je od prisutnih izmamio srdačan pljesak i stvorio ugodnu atmosferu.

Zbor i orkestar u ponedjeljak su prigodnom glazbom pratili središnju Misu na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata. Pod ravnanjem Davora Kožula, izveli su djela J. S. Bacha, Antonína Dvořáka, Dragana Filipovića, J. Berthiera, F. Schuberta i Milana Smolke. Kao solisti nastupili su Karlo Milićević, Anita Ljubić, Marijana Čuljak, Pavo Sušac i Matej Perić. Za orguljama je bila prof. Marijana Pavlović.

Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija / Mostarski biskup, zbor i orkestar na Danu sjećanja u Vukovaru

"Bila nam je izuzetna čast jučer se pridružiti tisućama hodočasnika i pjevati na Sv. Misi na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u povodu Dana sjećanja. U sabranoj tišini i uz prikladne skladbe, naše su molitve bile upućene za sve nedužno stradale branitelje i civile Grada Heroja, ali i Škabrnje i drugih mjesta stradanja. Iskrena zahvala nadbiskupu Đuri Hraniću za poziv i njegovim suradnicima za organizaciju i doček", poručili su mostarski glazbenici.

Kopirati
Drag cursor here to close