skupina Kraljice Mira

Fratar koji je bio duhovni vođa međugorskih vidjelica izopćen iz Katoličke crkve

Izopćen je iz Katoličke crkve dekretom Kongregacije za nauk vjere koji je upućen biskupu u Bresci mons. Pierantoniju Tremoladi
Kultura / Vjera | 24. 10. 2020. u 21:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tomislav Vlašić (78), bivši svećenik franjevac i voditelj talijanske skupine Kraljice Mira, potpuno tvoji po Mariji k Isusu sa sjedištem u Parmi, izopćen je iz Katoličke crkve dekretom Kongregacije za nauk vjere koji je upućen biskupu u Bresci mons. Pierantoniju Tremoladi, javio je u petak Mediasetov portal TgCom24.

Veoma se često navodi da je bio duhovni vođa međugorskih vidjelaca i vidjelica, što je i sam isticao. To je potvrdila osobno i sv. Marija iz Nazareta porukom 28 veljače 1982: "Zahvalite mnogo Tomislavu koji vas vodi tako dobro", ako je vjerovati bilješkama vidjelice Vicke Ivanković.

Ipak je tadašnji mostarsko-duvanjski biskup Pavao Žanić objavio 30. listopada 1984. Poziciju u kojoj je fra Tomislava Vlašića, koji se predstavljao kao duhovni voditelj vidjelaca, nazvao "mistifikatorom i karizmatičnim magom“. Hercegovački franjevci su naknadno višekratno naglašavali da Tomislav Vlašić nije imao veze ni s nastankom "međugorskog fenomena", niti s navodnim duhovnim vodstvom vidjelaca.

Vlašić se (pod istragom zbog optužbe redovnice da joj je napravio dijete obećavajući da će je oženiti, pa joj poslije rekao da "bude kao Marija") 1987. iselio iz Hercegovine u Parmu i formirao skupinu Kraljice Mira, potpuno tvoji po Mariji k Isusu, što mu je odobrila također osobno sv. Marija iz Nazareta, ako je bilo tada vjerovati vidjelici Mariji Pavlović.

Ipak je te iste godine parmski biskup Benito Cocchi zabranio tu zajednicu, ali Vlašić nije poslušao. Sljedeće godine je Marija Pavlović svjedočila Svetoj Stolici da joj Gospe ništa nije rekla o toj skupini. Vlašić je 1992 pristupio franjevačkoj provinciji u talijanskome Abruzzu. Kongregacija za nauk vjere Vlašiću je 2008 interdiktom naredila da se povuče iz zajednice Kraljice Mira u neki franjevački samostan, jer je bio pod optužbom da je "širio lažni nauk, manipulirao savjestima, iskazivao sumnjiv misticizam, te griješio "contra Sextum" (naime protiv Šeste zapovijedi Božje, koja zabranjuje bludne grijehe).

On je na vlastiti zahtjev, da izbjegne izopćenje "zbog hereze i shizme" zahtijevao da bude sveden sa svećeničkoga na laički status, čemu je udovoljila Kongregacija za nauk vjere odlukom koju je potvrdio tadašnji papa Benedikt XVI, prenosi Jutarnji list.

U veljači 2012. Vlašić je objavio da su on i njegova suradnica Stefania Caterina u Središnjoj Jezgri, grupi od 49 bića koja je Bog izabrao po svemu Svemiru, da, u 7 skupina po 7, urede Svemir u skladu s Božjim planom. U tom sklopu Vlašić je, po svojim riječima, određen evangelizirati druge planete. Taj Božji naum, u Vlašićevoj interpretaciji, nije se svidio biskupu Trenuladi. Pa je on prijavio Vlašića Kongregaciji za nauk vjere, da propovijeda i indoktrinira vjernike, iako mu je oduzet klerički status. A Kongregacija ga je izbacila iz Katoličke crkve.

Kopirati
Drag cursor here to close