79. redovito zasjedanje

Biskupska konferencija BiH: Pridržavati se mjera, ali uvijek biti blizu vjernicima

Ograničenja u vrijeme aktualne pandemije koronavirusa bila su, između ostalog, razlog nedolaska delegata Hrvatske, Austrijske i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda.
Kultura / Vjera | 05. 11. 2020. u 13:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine održala je 4. i 5. studenog 2020. u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu, svoje 79. redovito zasjedanje.

Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik BK BiH, a sudjelovali su svi članovi Biskupske konferencije BiH.

Ograničenja u vrijeme aktualne pandemije koronavirusa bila su, između ostalog, razlog nedolaska delegata Hrvatske, Austrijske i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda.

Biskupima se u prvom dijelu zasjedanja obratio apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto i dao svoju potporu projektu Đakonske pastoralne godine koji su pokrenuli biskupi BK BiH zajedno s franjevačkim provincijalima u BiH.

Foto: PR / Zasjedanje Biskupske konferencije BiH

Pošto je iznio pojedine naglaske iz enciklike pape Franje „Fratelli tutti“ (Svi smo braća), objavljene 4. listopada 2020., razgovarao je s biskupima kako u vremenu odlaska velikog broja, posebno mladih ljudi, pomoći u izgradnji svijesti o evanđeoskom pozivu „na ljubav prema drugima kao braći i sestrama“ u duhu spomenute enciklike.

Osvrnuvši se na Godinu Božje Riječi u biskupijskim zajednicama u Bosni i Hercegovini, koja je, 30. rujna 2020. započela Euharistijskim slavljima u Bosanskom Grahovu i u Skopaljskoj Gračanici, biskupi i ovom prigodom pozivaju sve članove svojih biskupijskih zajednica da, između ostalog, rado čitaju Sveto Pismo i o njemu razmišljaju osobno, unutar obitelji i u okviru župnih zajednica.

Foto: PR / Zasjedanje Biskupske konferencije BiH

Biskupi su razmotrili i pojedine važnije dokumente naslovljene na BK BiH među kojima je i Okružno pismo o liturgijskim slavljima za vrijeme i poslije COVID-a 19 koje je uputio prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kardinal Robert Sarah pod naslovom: „Vratimo se radosno Euharistiji!“.

Biskupi su odlučili uputiti javnosti svoj osvrt u povodu 25. obljetnice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH poznatog kao Daytonski sporazum.

S bolju u srcu prisjećaju se poruka koje je Biskupska konferencija BiH upućivala potpisnicima spomenutog sporazuma ili međunarodnim i domaćim predstavnicima vlasti svih ovih godina tijekom kojih je nastavljeno legaliziranje nemalog broja nepravdi koje svoj korijen imaju u tom sporazumu, ali i u brojnim njegovim kasnijim izmjenama, najčešće na štetu onih slabijih i manje brojnih.

Nakon što je usvojen Pravilnik i druge odredbe te imenovani voditelj i njegov zamjenik, biskupi su još jednom razmotrili pojedina praktična pitanja u vezi s predstojećom Đakonskom pastoralnom godinom koju će, nakon đakonskog ređenja, pohađati budući svećenici iz svih biskupija i franjevačkih provincija u Bosni i Hercegovini.

Foto: PR / Zasjedanje Biskupske konferencije BiH

Razmišljajući o dušobrižništvu u uvjetima pandemije koronavirusa, biskupi zahvaljuju svećenicima, redovnicima, redovnicama, katehetama, vjeroučiteljima, volonterima i drugim djelatnicima koji u ovo vrijeme s još više ljubavi skrbe za svoje vjernike.

Potiču ih da se pridržavaju mjera koje u vrijeme pandemije donose mjerodavne vlasti, ali i da nastoje uvijek biti blizu vjernicima koji, kao i svi stanovnici ne samo ove zemlje nego i cijeloga svijeta, trpe posljedice spomenute pandemije.

Pozivaju ih da posebno u ovom vremenu smanjenih pastoralnih aktivnosti više vremena posvete proučavanju dokumenata Svetog Oca i Svete Stolice te da svojim vjernicima pomognu zauzeti trezven evanđeoski stav ne šireći paniku, ali i čuvajući svoje bližnje i sebe same.

Foto: PR / Zasjedanje Biskupske konferencije BiH

Svjesni važnosti misnih slavlja i okupljanja župnih i drugih zajednica posebno nedjeljom, biskupi također podsjećaju na važnost obiteljske molitve u skladu s Kristovim riječima: „Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima“ (Mt 18,20) kao i na veliku vrijednost Božanskog časoslova, kao zajedničke molitve sveopće Crkve.

Zahvalni su svim odgovornim osobama u bolnicama koji pronalaze način da omoguće svećenicima pohoditi teške bolesnike uz poštivanje svih potrebnih epidemioloških mjera. Posebno hvale vrijednom i Bogu ugodnim služenjem smatraju skrb brojnih medicinskih djelatnika koji, unatoč opasnosti po vlastito zdravlje, u ovom teškom vremenu skrbe za bolesne i stare osobe.

Foto: PR / Zasjedanje Biskupske konferencije BiH

Dogovoreni su sljedeći termini zasjedanja Biskupske konferencije BiH tijekom 2021. godine: 18. i 19. ožujka u Mostaru koje će završiti večernjim Misnim slavljem na svetkovinu sv. Josipa 19. ožujka u katedrali Marije Majke Crkve; 13. i 14. srpnja u Banjoj Luci koje će završiti 15. srpnja Euharistijskim slavljem u katedrali sv. Bonaventure te 4. i 5. studenog u Sarajevu koje će započeti 3. studenog zajedničkom Euharistijom u katedrali Srca Isusova.

U utorak, 3. studenog 2020. biskupi su slavili Svetu misu u katedrali Srca Isusova. Predsjedao je kardinal Puljić, a propovijedao je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica. U srijedu, 4. studenog biskupi su slavili Euharistiju u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i susreli se s bogoslovnom zajednicom. Predsjedao je kardinal Puljić, a prigodnu propovijed uputio je biskup Semren.

Foto: PR / Zasjedanje Biskupske konferencije BiH

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BKBiH), pozvao je na dijalog, međusobno uvažavanje i unapređenje suradnje u vremenu brojnih iskušenja koja je posljedica pandemije koronavirusa, ali i drugih kriza kojima svjedočimo.

''Poruka koju smo htjeli našim zasjedanjem uputiti u ovoj složenoj situaciji pandemije, a i svih drugih kriza koje se pojavljuju, a jedna od najjačih odnosi se na odsustvo dijaloga. Dijaloga je sve manje…, a mi bi htjeli da se stvori ozračje pozitivne suradnje'', kazao kardinal Puljić na pres-konferenciji u Sarajevu nakon dvodnevnog zasjedanja Biskupske konferencije.

Istaknuo je kako se prošlost ne može ignorirati, ali i da ne želi zaustaviti se na njoj, "nego konstatirati činjenice, a stvarati hrabrost da se otvoreno radi na temeljima vjere i morala u budućnosti".

U osvrtu na sadržaj zasjedanja, te odgovarajući na novinarske upite, kardinal Puljić je podsjetio kako se jedno od razmatranih pitanja odnosilo na 25. godišnjicu potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, poznatog kao Daytonski sporazum.

Kazao je u tom kontekstu kako se, nažalost potvrdilo ono što su biskupi poručili netom nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, ocijenivši tada da taj sporazum nije stabilna izgradnja mira, te da je, dapače, ozakonjenje 'etničkog čišćenja'.

Istodobno, konstatirao je, kako bi da je proveden kako je tamo napisano bilo puno pravednije, te da je, nažalost, mijenjan na štetu manje brojnih.

Na dodatni upit u vezi s tim, kardinal Puljić se osvrnuo na neprovođenje Anaksa 7 Daytonskog sporazuma, koji se odnosi na povratak izbjeglih i raseljenih osoba, te na, kako je rekao, nepravednu raspodjelu sredstava za te svrhe.

Odgovarajući na upit u vezi s povratom imovine vjerskih zajednica, kardinal je naveo kako je zakon u vezi s tim davno predložen te da je stavljen 'u ladicu', a ignoriranje tog pitanja nastavljeno, javlja Fena.

''Nažalost, ta se imovina preknjižava i prodaje, umjesto da se vrati vlasnicima'', kazao je Puljić, navodeći kako je Međureligijsko vijeće BiH u vezi s tim zauzelo jasan stav.

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, koji je prvi put prisustvovao zasjedanju Biskupske konferencije, kazao je kako dijeli zadovoljstvo sadržajem zasjedanja, kako u pogledu unutarcrkvenih pitanja, tako i u povodu pitanja općedruštvenog značaja, te da se raduje nastavku suradnje na tom planu.

Komentirajući upit u vezi s ranijom izjavom kada je rekao da se crkva u Hercegovini ne može posmatrati kao 'solo igrač', pojasnio je kako percepcija odnosno razumijevanje te sintagme podrazumijeva „da smo svi u katoličkoj crkvi, a da katolička crkva ima svoja pravila unutar kojih svi mi živimo i po kojima svi mi radimo i ponašamo se“.

''Crkva u biskupijama Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj ima puno više onoga što je vrijedno, nego toga što nama u ovom trenutku svima smeta za življenje jednog odgovornog i pravog kršćanskog života''', precizirao je biskup Palić.

Kopirati
Drag cursor here to close