Dani evropske baštine

U Muzeju Žitomislić otvorena izložba slika Mirka Kujačića

Otvaranju izložbe prisustvovao je i Stojan Kujačić, umjetnikov sin, koji se kratko obratio prisutnima.
Kultura / Umjetnost | 30. 09. 2023. u 00:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu manifestacije ''Dani evropske baštine“, večeras je otvorena izložba slika Mirka Kujačića u Muzeju Žitomislić. Izložba je organizirana u suradnji sa Muzejem Hercegovine iz Trebinja.

''Dani evropske baštine“ kulturna su manifestacija koju organizira Savjet Europe i Europska komisija, a kojom se predstavlja bogatstvo i raznolikost nasljeđa, te promovira suradnja, zbližavanje naroda, dijalog i prekogranična suradnja.

Kako su to vrijednosti koje baštini i Fondacija Muzej Žitomislić, ovogodišnja manifestacija ''Dani evropske baštine“ sa temom ''Živo nasljeđe'' predstavljena je izložbom ovog velikog umjetnika.

Foto: PR / Izložba slika Mirka Kujačića u Muzeju Žitomislić

Izložbu čine slike iz fundusa Muzeja Hercegovine, ali i jedna slika koja je u vlasništu slikarevog sina, Stojana Kujačića.

Tamara Rajković, viši kustos Muzeja Hercegovine predstavila je umjetnika Mirka Kujačića, govoreći o njegovom životu, umjetničkom putu i stvaralaštvu, naglasivši da se radi o svestranom putniku u kome je cijeli život tinjala ekspresionistička nit koja se razbuktala u njegovim poznim godinama kada je stvorio impozantna djela.

''Ono što će posjetitelji moći da primijete ovdje jeste ta plava boja Kujačićevog stvaralaštva zbog čega ga je Tin Ujević nazvao Plavim vitezom. Posebno raduje što se taj naš Plavi vitez vraća u Manastir Žitomislić u kojem je kao nekadašnji upravnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Mostaru obnavljao stari konak”, rekla je Tamara Rajković.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i Stojan Kujačić, umjetnikov sin, koji se kratko obratio prisutnima, kazavši kako bi njegov otac bio izuzetno sretan da vidi svoj slike izložene u tom ambijentu, budući da je jedan dio života proveo u Mostaru i radio na obnavljanju konaka manastira Žitomislić.

Zainteresirani će moći da pogledaju izložbu u Muzeju Žitomislić do 20. listopada 2023. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close