Izložba u Mostaru

Sunce u očima slikarice Ivane Ćavar na Mostarskom proljeću

Upravo je Sunce, kako piše urednik izložbe Dragan Marijanović, čest objekt njezina slikarstva.
Kultura / Umjetnost | 31. 05. 2022. u 17:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Likovni program Mostarskoga proljeća 2022. - XXIV. dana Matice hrvatske Mostar ugostit će u srijedu, 1. lipnja u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače – Galeriji Rondo umjetnicu Ivanu Ćavar i njezinu izložbu Na tragu Sunca. Događaj počinje u 12 sati.

Upravo je Sunce, kako piše urednik izložbe Dragan Marijanović, čest objekt njezina slikarstva, ne u osnovi svoje forme ni oblika, nego u smislu učinaka s kojima je u interakciji s umjetničinim stvarnim autorskim opsesijama.

Foto: PR / Sunce u očima slikarice Ivane Ćavar na Mostarskom proljeću 

''Sve su to forme u natruhama, i ljudi, i objekti, i blagost tonova jedinstveni su u svim njezinim radovima do sada. Ivana je tako neka vrst umjetničkog provodnika energije između značenja i moći sunca s temama koje slika. Stoga se njezini ujednačeni blagi koloriti i način njihove primjene u kritičara i ljubitelja slikovnosti doživljavaju sedativno i opuštajuće. I podsjećaju da se nije mudro odmicati od tragova sunca, koje možemo doživljavati i kao zbrojni element prirodnih vrednota univerzuma, uzbibana i sve podložnijeg pokušajima nasilne destrukcije''.

Foto: PR / Sunce u očima slikarice Ivane Ćavar na Mostarskom proljeću 

''Ivana Ćavar umjetnica je čiji gotovo cijeli likovni opus senzibilno korespondira sa Suncem. Što je razumljiv izbor, budući da je Sunce, u svojoj suštini, izvor svega, ponajprije života. Ako je tomu tako, onda iz njega izviru i sve druge simbolike, nudi se nepojmljivo velika paleta ponuđenih tema, te ih Ivana, kao da joj je samo Sunce to zadalo, stalno autorski reproducira svoja promišljanja o interakciji te vrele zvijezde s oblicima života na Zemlji. Sunce tako postaje njezin likovni medij i ona ga u svojim radovima ne doživljava eksplicitno, nego implicitnim tematskim pričama sugerira njegove moguće forme, kao i forme svega što Sunce svojom svjetlošću i energijom dotiče'', kaže između ostaloga, Marijanović. I dodaje: Nije mudro odmicati se od sunca.

Kopirati
Drag cursor here to close