Umjetnička rezdencija

Street Arts Festival Mostar oživljava zaboravljene i urušene prostore

''Prvi put da na ovakav način pristupamo pripremi kao i izvedbi nekog murala. Za nas je to pomjeranje granica i jedan novi izazov kroz koji ćemo imati vremena posvetiti se samo jednom umjetniku te i sami biti dio cijelog procesa“, ističu organizatori
Kultura / Umjetnost | 14. 10. 2021. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon uspješno realiziranog 10. Street Arts Festivala Mostar, organizacijski SAFMO tim kreće sa realizacijom novog umjetničkog sadržaja u okviru ''Urban Renaissance'' projekta kojeg podržava švedska fondacija Kvinna till Kvinna.

Riječ je u umjetničkoj rezidenciji na kojoj će gostovati talijanski ulični umjetnik Alberto Ruce.

Rezidencija naziva ''Equilibrio'' koncipirana je tako što će umjetnik provesti u Mostaru dva tjedna te posvetiti dosta vremena u istraživanju grada i povijesti te kroz susrete s određenim sugrađankama i sugrađanima stvarati utisak o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Mostara.

Nakon istraživačkog dijela slijedit će stvaranje skice i odabir lokacije za intervenciju koja će se izvoditi na jednoj od ruševina ili napuštenih gradskih prostora.

''Prvi put da na ovakav način pristupamo pripremi kao i izvedbi nekog murala. Za nas je to pomjeranje granica i jedan novi izazov kroz koji ćemo imati vremena posvetiti se samo jednom umjetniku te i sami biti dio cijelog procesa“, ističu organizatori.

Foto: PR / Street Arts Festival Mostar oživljava zaboravljene i urušene prostore

Naglasili su, kako se kroz ovaj koncept želi staviti akcenat na stanje gradskih javnih prostora u kojima egzistira mnogo ruševina i napuštenih objekata.

''Nama je to sasvim normalna pojava na našim ulicama i ruševine su postale dio nas. Umjetniku poput Alberta Ruce-a one su inspiracija za eskperimentiranje i stvaranje'', kazali su.

Umjetnik će boraviti u Mostaru od 13.10 do 27.10. 2021. godine, a proces rezidencije moći ćete pratiti na društvenim mrežama Street Arts Festivala Mostar.

Projekt „Urban Renaissance“ implementira Udruženje For A s fokusom osnaživanja već postojeće urbane platforme Mostara kao i organizacijskog tima Street Arts Festivala Mostar koji zvanično počinje djelovati kao Udruga Rezon.

Kopirati
Drag cursor here to close