Veliki uspjeh

Rad hrvatskog umjetnika prodan za nevjerojatan iznos

Nikola Vudrag više detalja o aukciji otkrio je za lokalne medije, navodeći kako ga veseli što će izložbu dijeliti s jednim od njegovim najdražih umjetnika.
Kultura / Umjetnost | 04. 06. 2023. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Varaždinski umjetnik Nikola Vudrag uspio je nešto o čemu mogu rijetki samo sanjati. Njegova skulptura prodana je za nevjerojatnih 711.000 eura na dobrotvornoj aukciji u Varšavi.

Niti jedan hrvatski umjetnik u posljednje vrijeme nije prodao svoju umjetninu za toliki iznos, prenosi Večernji.hr

Kao jedini inozemni umjetnik, Vadrug je sa svojom skulpturom sudjelovao na aukciji poljskih umjetničkih djela, dizajna i iskustava "Great Emotions" gdje se prikupljaju sredstva za obrazovanje djece u Gani i ukrajinske mladeži. Aukciju je organizirala zaklada Omenaa.

Njegova mrežasta skulptura 'Iron Maiden' početno je bila procijenjena između 8.911 i 17.823 eura, navodi lokalni umjetnički portal Artinfo. No, iznos za koji je na kraju prodana je više puta veći. Nikola Vudrag više detalja o aukciji otkrio je za lokalne medije, navodeći kako ga veseli što će izložbu dijeliti s jednim od njegovim najdražih umjetnika.

"Na toj dobrotvornoj manifestaciji sudjelujem kao jedini međunarodni autor uz brojna poljska imena s jednom zidnom mrežastom skulpturom. Sretan sam što sam dio ove priče a još sam sretniji što dijelim izložbu s jednim od meni najdražih umjetnika novog doba - Igorom Mitorajem - rekao je Nikola Vudrag uoči aukcije", pišu Varaždinske vijesti.

Vudraga se inače, smatra miljenikom kolekcionara, te je više o svojem pristupu umjetnosti rekao za Večernji list 2020. godine.

"U Hrvatskoj umjetnost u općem smislu nije prioritet kućanstva koje preživljava iz mjeseca u mjesec, no to je i stvar standarda, kulture i tradicije. S druge strane, i ja sam spajao kraj s krajem, birao između kruha ili željeza, a danas volim svoj život jer sam tada sa zadnjim novcem odabrao kupiti željezo, a ne kruh. Često se stvaralačka vatra izvrsnih umjetnika ugasi u preživljavanju, to je tužan prizor. Taj put je strogo individualan, neki nemaju prilike a bore se, neki imaju prilike a sami ne žele. Sve je relativno", kazao nam je tada umjetnik.

Kopirati
Drag cursor here to close