Street Arts Festival

NeSpoon u Mostaru iscjeljuje specifične lokacije i ruševine grada

NeSpoon je u sklopu projekta Urban Renaissance kreirala fantastičnu viziju vraćanja memorije i udisanja energije, u sada već potpuno oronulu, inače prelijepu zgradu Univerzitetske biblioteke.
Kultura / Umjetnost | 01. 09. 2023. u 16:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talentirana umjetnica iz Poljske, NeSpoon, koja je Mostaru već poznata po jednom od omiljenih mostarskih murala, bavila se ovom prilikom svojom uobičajenom tematikom, no ovaj put na potpuno nov način.

Naime, NeSpoon je u sklopu projekta Urban Renaissance, na ovogodišnjem 12.Street Arts Festivalu Mostar, kreirala fantastičnu viziju vraćanja memorije i udisanja energije, u sada već potpuno oronulu, inače prelijepu zgradu Univerzitetske biblioteke, koja je originalno izgrađena pod pokroviteljstvom poznatog mostarskog gradonačelnika Mujage Komadine.

"Ovakvi umjetnički doprinosi su neprocjenjiva iskustva i dokumenti vremena, personalna refleksija umjetnice kroz pričanje priče, susreta sa ženama Mostara, koje su, uključivši se, velikodušno poklonile vlastito naslijeđe ručno vezenih heklarija, te konačno platforme Festivala koji je u svakom smislu ostvario kontekst", ističu iz Udruge Rezon koja producira Street Arts Festival u Mostaru.

NeSpoon, će do kraja svog boravka u Mostaru nastaviti iscjeljivati specifične lokacije i ruševine grada svojim mini-intervencijama.

Njezin boravak i gostovanje na festivalu je omogućeno zahvaljujući velikodušnoj potpori fondacije Kvinna till Kvinna.

Kopirati
Drag cursor here to close