Konjic

Naučite nešto o Šantića vili

Kao dobar prijatelj, a i u rodbinskoj vezi sa Šantićima, u vili je jedno vrijeme boravio i Svetozar Čorović.
Kultura / Umjetnost | 04. 12. 2020. u 07:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru programa "Online zbirka nacionalnih spomenika s područja općine Konjic", koji predstavlja  Narodni univerzitet Konjic, od petka, 4. prosinca, na Facebooku, Instagramu i Viberu tog Narodnog univerziteta i Facebook stranici Zavičajnog muzeja, kroz crtež akademskog grafičara Dine Džumhura i uz kratki opis, bit će predstavljen Nacionalni spomenik "Šantića vila na Borcima".                                           

Stambeni objekt – Vila Šantića tipološki odgovara austrougarskoj vili. Poglavar Bosne i Hercegovine, barun Benko, je 1902. godine sagradio vilu na Borcima u kojoj je često boravio s društvom dolazeći u lov.

Nakon deset godina, 1910. godine, je prodao vilu porodici Šantić iz Mostara. Već 1913. godine, poznati pjesnik Aleksa Šantić se nastanio u ovoj vili, kada je bio protjeran iz Mostara od strane austrougarske vlasti zbog svojih rodoljubivih pjesama.

Kao dobar prijatelj, a i u rodbinskoj vezi sa Šantićima, u vili je jedno vrijeme boravio i Svetozar Čorović.

Poslije I svjetskog rata Aleksa Šantić je prodao vilu Domu zdravlja (Higijenskom zavodu) Mostar, koji je 1928. godine vilu osposobio za Dječje oporavilište nadogradnjom još jednog kata.

U II svjetskom ratu vila je služila kao partizanska bolnica. Neprijateljska vojska je u tim ratnim godinama zapalila vilu. Poslije II svjetskog rata Ministarstvo šuma BiH je obnovilo vilu za svoje potrebe i pretvorilo je u šumsko-lovačku kuću.

Godine 1931. u Šantića vilu je uselio i do smrti 1970.godine boravio akademski slikar Lazar Drljača koji je i sahranjen po vlastitoj želji na proplanku, neposredno uz vilu.

Objekt Vila Šantića je u ratu 1992-1995. godine stradao pri povlačenju vojske koja se tu nalazila (zapaljena), tako da su sada ostali samo kameni zidovi, podsjetili su iz Narodnoga univerziteta Konjic.

Kopirati
Drag cursor here to close