''Treba stvarati''

Mostarski umjetnik: Berlin pruža razne mogućnosti, pronađeš se ili izgubiš

''Nisam znao oduvijek da ću biti umjetnik, ali sam bio kreativan i stalno sam nešto šarao, crtao kao i svi čudaci, malci, pa su došli stripovi…Ali nisam znao da ću se time baviti u životu. Onda sam otišao s 13 godina u Njemačku i učiš jezik.''
Kultura / Umjetnost | 26. 01. 2023. u 11:11 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak tjedna je, kiša pada, hladnije je nego ranijih dana ali hladnoća se može otjerati. Bar subjektivnim osjećajem, kako se to kaže u nekim prognozama. Recimo jednom umjetničkom pričom uz rakijicu. Odmah je toplije, jel' tako?

Priča je više mostarska, nego berlinska ali ta obećana zemlja čini se dobro dođe - ne samo medicinskim radnicima i bauštelcima, nego i umjetnicima. Jer biti umjetnik u Berlinu nije isto kao i biti umjetnik u Mostaru. Umjetnost je ista, ali su mogućnosti, okolnosti, uvjeti, okruženje i sve što ide s tim u paketu itekako drugačije.

''Zaglavio u Belinu''

To nam potvrđuje umjetnik Damir Mumbašić iz Mostara sa stalnom adresom u Berlinu.

''U Berlin sam otišao sasvim slučajno, vezano za neki posao wall artista i tu sam 'zaglavio'. Uzeli su me kao rezident artista. Radio sam ono što znam i umijem, slikao sam zidove, sprejao. Bile su razne tematike, od kič dekoracije do street arta. Jer svi smo mi različiti'', priča Damir uz rakijicu u prostorijama Udruge Rezon, a koja je inače platforma Street Arts Festivala.

U Mostar je stigao uoči Nove godine i priprema izložbu, odnosno koncept koji objedinjuje retrospektivnu izložbu i art show u njegovom potpisu. To je inače događaj kojim Street Arts Festival otvara ovogodišnju umjetničku sezonu.

Foto: Bljesak.info / Mumbašić: Umjetnik mora stalno stvarati

Izložba sadrži slike koje su nastale u razdoblju od 2008. - 2022. godine i koje su dio umjetnikove privatne kolekcije u Mostaru. A od 2008. pa do danas Mumbašić je radio svašta. U Njemačku je išao, pa se vraćao, pa opet otišao i zadržao se. Jer tamo se ipak nudi 'nešto više'.

''Čovjek ima više mogućnosti , ako daš sve od sebe može nešto dobro da se izrodi i procvjeta. Sve zavi što što umjetnik želi od sebe, da li želi karijeru ili da se dobro proda. Ali Berlin pružna razne mogućnosti i onda se pronađeš ili izgubiš'', priča mostarski umjetnik sa stalnom adresom u Berlinu.

Šarao i crtao kao svi čudaci

Dodaje i kako je za jednu tvrtku sam radio više od tri godine, bio njihov rezident wall artist, putovao dosta.

''Radio sam po jednu dvije zgrade, to su ogromne zgrade -tri, četiri ili osam spratova'', objašnjava.

Prva izložba je bila u Stuttgartu 2009., pa onda u Mostaru.

''Nisam znao oduvijek da ću biti umjetnik, ali sam bio kreativan i stalno sam nešto šarao, crtao kao i svi čudaci, malci, pa su došli stripovi…Ali nisam znao da ću se time baviti u životu. Onda sam otišao s 13 godina u Njemačku i učiš jezik. I nije bilo vremena za razmišljanje što ću učiti, studirati, što ću biti. I bio sam tamo četiri godine. Onda sam se vratio. Nijedna srednja škola me nije htjela primiti, odnosno priznati te tri godine gore. I onda sam nekako upao u Srednju likovnu školu, na osnovu talenta'', odmotava nam film dosadašnjeg života Damir Mumbašić.

Napominje i da svaki umjetnik treba stvarati konstantno, da radi i razvija se. Tema može biti vazda ''jedna te ista'', ali je bitno kako je ti predstaviš - kaže Damir dok hodajući objašnjava iz kojeg ciklusa potiču radovi koje izlaže u Mostaru.

''Mislim da se svaki čovjek može pronaći u nekim elementima mojih slika. Pogotovo ako još stavite neko ime. Mada to ne mora ništa značiti''.

Kaže i da mu u Mostaru ništa ne smeta, ali je ''malo umjetnosti''.

''Žao mi je koliko je ta Likovna škola i akademija izbacila generacija, ali je malo aktivnih umjetnika. Bar koliko je meni poznato.''

Turbulento je

Voli spajati slikarstvo s glazbom, a ističe i da vodi 'brz život'.

''Stalno izlazim iz jedne situacije u drugu, stalno negdje putujem. U Berlinu imam stan, prijavljen sam…ali stalno sam negdje. Samo pitam gdje letim, koliko letim. Sve su to iskustva, odem da radi npr. u Španjolsku pa se iz papuča vratim u Berlin, u sniijeg i sl. Sad sam došao u Mostar, turbulentno je to. Još uvijek mi to paše, jer sam aktivan i mlad'', kaže mostarski umjetnik.

Foto: Bljesak.info / Mostarski umjetnik s berlinskom adresom

Godinama je zadržao prepoznatljiv slikarski izraz koji često kombinira i sa crtačkim vizurama svog graffiti stila. Sudjelovao je na brojnim grupnim internacionalnim izložbama i održao 14 samostalnih u regiji i inozemstvu. Jedan je od rijetkih autora iz Mostara koji eksperimentira i u sferi street arta, a s obzirom da je umjetnost jedini njegov životni poziv kontinuirano razvija svoje stvaralaštvo i teži ka novim idejama i eksperimentima.

U skladu s tim, izložbom u rodnom gradu želi se obratiti domaćem kulturno-umjetničkom društvu da bi se prisjetili njegovog rada s obzirom da dugo nije izlagao u Mostaru. Stoga ako ste slobodni, u četvrtak 26. siječnja trk u u prostorije Udruge Rezon na adresi Kneza Mihajla Viševića Humskog 57. Početak je u 19 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close